Άσκηση Πολιτικής Προστασίας μεγάλης κλίμακας με οργανωτή τον Δήμο Ρόδου

0
278

Την Πέμπτη 04.02 πραγματοποιήθηκε με οργανωτή τον Δήμο Ρόδου (Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας) Άσκηση Πολιτικής Προστασίας μεγάλης κλίμακας.

Η Άσκηση κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη και αφορούσε πολύπλοκο και απαιτητικό σενάριο που περιλάμβανε πολλαπλά ατυχήματα εν μέσω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Καλλιθέας. Στην εν λόγω άσκηση ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων και οργανισμών Πολιτικής Προστασίας με απώτερο στόχο την αποδοτική συνεργασία μεταξύ αυτών για την βέλτιστη διαχείριση των συμβάντων από πλευρά χρήσης πόρων και χρόνου απόκρισης.

Εξαιτίας των γνωστών συνεπειών της πανδημίας δεν κρίθηκε ασφαλές να κληθούν να πάρουν ρόλους όλοι οι φορείς οι οποίοι είχαν αρχικά επιλεγεί. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν οι :Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Ε.Ε.Σ. η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου.

Η Άσκηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Προγράμματος IN-PREP, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρόδου και συντονίζεται απο το Επιστημονικό Ιντιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Οι στόχοι της άσκησης περιελάμβαναν μεταξύ άλλων:

  • Την χρήση νέων, καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης κρίσεων και δημιουργίας περιβάλλοντος ασκήσεων που αναπτύσσονται απο το έργο IN-PREP με σκοπό την αξιολόγηση της απόδοσής τους από τους τελικούς χρήστες
  • Την προετοιμασία των οργανισμών Πολιτικής Προστασίας έναντι καταστάσεων κρίσεων
  • Την μεγιστοποίηση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων οργανισμων

Την άσκηση παρακολούθησε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου που ενημερώθηκε διεξοδικά για το πρόγραμμα και συνεχάρη τους ασκούμενους. Ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες είχαν η Υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας κ. Ράνια Κοσσιώρη και ο Σύμβουλος Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχαήλ Β. Μαντικός

Μετά την αποτίμηση της άσκησης ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Δ.Ε. Αταβύρου Δ.Ε. Καμείρου κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης δήλωσε: «Η συμμετοχή του Δήμου Ρόδου κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχήμενη αναπτύσσοντας περισσότερο την ετοιμότητα του στην διαχείριση κρίσεων, επιτρέποντας την μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ φορεών πολιτικής προστασίας του νησιού και εκπαιδεύοντας το προσωπικό του στην χρήση νέων τεχνολογιών.»

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους: Γιώργο Στέργου Διοικητή Τροχαίας ,Δημήτριο Μενεμενλή Επιπυραγό και Χρυσοβαλάντη Χαρτερό Π.Σ, Μαρίνα Κρητικού Ανθυποπλοίαρχου Λ.Σ. Χαράλαμπο Τσιμπλέκα και Γιώργο Πιπερίδη ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνο Τζάνο και Αναστάσιο Δοντά Σαμαρείτες ΕΕΣ , Παντελή Βασιλειάδη ΕΡΔ, Νικόλαο Χατζηγεωργίου ΠΝΑΙ για την συμμετοχή τους και υποστήριξη στην άσκηση, καθώς και την οργανωτική ομάδα του Δήμου Ρόδου αποτελούμενη από τους Εμμανουήλ Μοράρη, Μαρία Παπανικολάου, Βούλα Μωραΐτη, Χρήστο Πανά, Ευθυμία Μακρή, Φωτεινή Νεδέλογλου, Αντώνιο Κιαουρτζή και Ηλία Β. Αργύρη,

Ο Συντονιστής Έργου για το Δήμο Ρόδου

Ηλίας Β. Αργύρης

NO COMMENTS