Αποφασισμένος να εργαστεί σκληρά αλλά και να συγκρουστεί με οτιδήποτε θα ζημιώσει τον τόπο και τους δημότες του νησιού μας. Απόλυτα συνειδητοποιημένος, για το μέγεθος της κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ως δήμαρχος Ρόδου, ο Αλέξανδρος Κολιάδης, κάνει έναν πρώτο απολογισμό, μιλώντας στη «Ροδιακή» ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ξεκαθαρίζει, ότι παρά τον βαρύ φόρτο εργασίας, θεωρεί βασική του υποχρέωση, ότι θα βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους του νησιού μας και στα 44 χωριά της Ρόδου: «Ο κόσμος μας δίνει πίστωση χρόνου, εμείς όμως δεν δίνουμε στον εαυτό μας γιατί ξέρουμε το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας. Αλλά αυτό δεν μας φοβίζει, μας πεισμώνει», σημειώνει ο ίδιος και δηλώνει πανέτοιμος για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα δημοτική αρχή.

Δεν παραλείπει ν’ αναφερθεί και στα οικονομικά του δήμου της Ρόδου και για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που καταγράφονται, ενώ για το θέμα της ΔΕΥΑΡ επισημαίνει, ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και άρα κανείς τώρα δεν πρέπει να μιλά.
Επισημαίνει συγκεκριμένα στη συνέντευξή του τα εξής:

Κύριε δήμαρχε, ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα, από την ανάληψη των καθηκόντων σας στο τιμόνι του δήμου της Ρόδου. Ποια είναι η κατάσταση με την οποία βρεθήκατε αντιμέτωπος και ποιος είναι ο απολογισμός των 30 πρώτων ημερών της νέας δημοτικής αρχής;
Στις πρώτες 30 ημέρες κύριε Μαστή αυτό που παλέψαμε και καταφέραμε είναι να θέσουμε τις βάσεις για την αλλαγή νοοτροπίας στην άσκηση διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, κι αν αυτό σας ακούγεται εύκολο, πιστέψτε με δεν είναι.

Με ρωτήσατε ποια είναι η κατάσταση με την οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι.
Αρχικά, θα πρέπει δυστυχώς να επαναλάβω ότι ΔΕΝ παραλάβαμε. Αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξε η προηγούμενη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή διαδικασία όπως είναι η παράδοση στην επόμενη δημοτική αρχή. Αυτό δεν εμπόδισε εμάς όμως, να κάνουμε σωστά τη δική μας δουλειά.

Όπως ξέρετε, σε έναν δήμο, όπως ο δικός μας, δεν υπάρχει περιθώριο να πάει ούτε μια μέρα χαμένη και δεν είναι κλισέ αυτό που σας λέω. Οι υπηρεσιακοί του δήμου ήταν έτοιμοι ωστόσο, να μας ενημερώσουν απολογιστικά και συνολικά, τόσο για τις εκκρεμότητες όσο και για την υφιστάμενη κατάσταση.

Και είναι γνωστό, ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η παραγωγή έργου στον δήμο Ρόδου ήταν στάσιμη πέρα από το αναμενόμενο που προκαλείται από την αναστολή αποφάσεων λόγω εκλογικής περιόδου. Για ευνόητους λόγους, το αντιλαμβάνεστε…

Όλοι παρατηρήσαμε μια σπουδή για εξυπηρετήσεις προς τρίτους που δεν είχαν να κάνουν ούτε με προτεραιότητες της Διοίκησης ούτε με προγραμματισμένες ενέργειες κι αυτό αφορά τόσο στον δήμο όσο και στα νομικά πρόσωπα.

Παρά τον φόρτο εργασίας που αντικειμενικά έχει ο δήμαρχος Ρόδου, παρακολουθούμε συχνές επισκέψεις σε κοινότητες της Ρόδου και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν λείπει από πουθενά ο Αλέξανδρος Κολιάδης. Ποιες είναι άραγε οι πρώτες κουβέντες που σας λένε οι κάτοικοι του νησιού μας, τους οποίους συναντάτε; Σας δίνει πίστωση χρόνου ο κόσμος;
Είναι υποχρέωσή μου αλλά και επιθυμία μου ταυτόχρονα να είμαι δίπλα στους δημότες. Εξάλλου το είπαμε από την πρώτη στιγμή, δεν θα περιμένουμε ως δημοτική αρχή τους πολίτες να έρθουν σε εμάς αλλά εμείς θα πηγαίνουμε στους πολίτες.

Κι αυτό κάνω, όχι μόνο εγώ αλλά και οι συνεργάτες μου. Βλέπετε, και σας ευχαριστώ που το επισημαίνετε, ότι δεν περιοριζόμαστε στα γραφεία μας αλλά επιδιώκουμε την επαφή με τον κόσμο, με τους πολίτες. Θέλουμε να τους ακούμε και θέλουμε να ξέρουν ότι αυτά που μας λένε τα λαμβάνουμε υπόψιν.

Πράγματι, ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κανέναν από εμάς, να χάσουμε την επαφή μας με την κοινωνία. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκα στον Μεσαναγρό, στη λαϊκή συνέλευση που συγκάλεσε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νεκτάριος Σταματάκης.

Ξέρετε τι μου είπαν οι κάτοικοι; Ότι είχαν χρόνια να δουν δήμαρχο να επισκέπτεται το χωριό τους. Και με ευχαρίστησαν για το αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι κοντά στους δημότες και στην πόλη και στα χωριά μας. Παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας πράγματι που υπάρχει, έχουμε προγραμματίσει με τους συνεργάτες μου να επισκεπτόμαστε τακτικά και τα 44 χωριά του νησιού.

Και οι ίδιοι το ζητούν, θέλουν να πουν τα… παράπονά τους στον δήμαρχο αλλά και εμείς θέλουμε να τους ακούμε. Ο κόσμος μάς δίνει πίστωση χρόνου όντως, εμείς όμως δεν δίνουμε στον εαυτό μας γιατί ξέρουμε το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας. Αλλά αυτό δεν μας φοβίζει, μας πεισμώνει.

Μιας που αναφερθήκατε στους συνεργάτες σας, κύριε δήμαρχε, ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπουν την κατάσταση από τις επαφές που έχετε καθημερινά, σε σχέση με το έργο και τα καθήκοντα που τους αναθέσατε;
Οι συνεργάτες μου έχουν παραλάβει σχετικά πρόσφατα το χαρτοφυλάκιό τους και βρίσκονται στο στάδιο της ενημέρωσης για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν ώστε να μπορούν, αφού ολοκληρωθεί, να κάνουν και τον σχεδιασμό τους. Είμαστε καθημερινά σε επαφή αλλά και οι ίδιοι μεταξύ τους.

Οι δυσκολίες είναι πολλές γιατί πολλοί δεν ενημερώθηκαν από τους προκατόχους τους, όμως μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε για να καταφέρουμε να είμαστε συνεπείς στην άσκηση των καθηκόντων μας.

Όπως σας είπα, ο δήμος Ρόδου διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό, που σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους συμβούλους, βρίσκουμε λύσεις και διεξόδους.

Με τα οικονομικά του δήμου, τι γίνεται; Και βέβαια, τι θα πράξετε για να μπορέσει γρήγορα ο δήμος Ρόδου να «πατήσει» δυνατά στα πόδια του;
Τα οικονομικά είναι μία πονεμένη ιστορία… Γνωρίζαμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως ξέρετε, οι επιλεκτικές πληρωμές και η απραγία εισπράξεων είναι ο μοιραίος συνδυασμός που οδήγησε το 2023 – προεκλογική χρονιά, σε τέλμα την οικονομική λειτουργία του δήμου.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την αδικαιολόγητη από κάθε άποψη δυσπραγία στην απορρόφηση διαθέσιμων συγχρηματοδοτούμενων πόρων ενώ θα έπρεπε κανονικά οι αρμόδιοι να «οργώνουν» κάθε πηγή χρηματοδότησης για να φέρουν νέα κεφάλαια στον δήμο και να μην επαναπαύονται στους ίδιους πόρους.

Έγινε ακριβώς το αντίθετο. Για να βγούμε από το τέλμα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε πάνω σε πολλαπλούς άξονες:
Πρώτον, προκαταβολικές επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος και διεκδίκηση έκτακτης επιχορήγησης.

Δεύτερον, αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από το κράτος.

Τρίτον, διερεύνηση δυνατότητας θέσπισης ειδικού καθεστώτος ευνοϊκών ρυθμίσεων για την είσπραξη οφειλών.

Τέταρτον, διερεύνηση δυνατότητας δανεισμού για επενδυτικούς σκοπούς.

Κύριε Μαστή, πρέπει να σας ομολογήσω, ότι η οικονομική δυναμική του νησιού είναι τέτοιου μεγέθους που επιτρέπει την εκτέλεση σπουδαίων έργων από τον δήμο και την ομαλή λειτουργία του αρκεί να εισπράττονται όλα τα έσοδα από όλους ανεξαιρέτως.

Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπίσουμε, τόσο το πρόβλημα ρευστότητας του δήμου Ρόδου, όσο και το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά το έτος 2023.

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται και η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για τις ενστάσεις και αντενστάσεις που έχουν κατατεθεί αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου. Πόσο μακριά εκτιμάτε ότι θα φθάσει άραγε η υπόθεση αυτή;
Δεν γνωρίζω πόσο μακριά θα πάει. Η παράταξη της μειοψηφίας έπραξε αυτό που θεώρησε σωστό και της το επέτρεπε η νομοθεσία. Εκείνο που γνωρίζω είναι πόσο μακριά πηγαίνει η δική μας δημοτική θητεία. Είναι πενταετής! Αυτός είναι ο δικός μας ορίζοντας.

Με το άλλο μέτωπο που άνοιξε και αφορά στη ΔΕΥΑΡ τι γίνεται μετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου;
Όταν μία υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να σταματάμε να μιλάμε.

Από ‘δω και πέρα κύριε δήμαρχε, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Η Ρόδος πρέπει να ξαναγίνει ανθρώπινη, φιλική και βέβαια σύγχρονη και εναρμονισμένη με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της περιόδου. Αναμένουμε μία εκρηκτική τουριστικά χρονιά, καθώς η Ρόδος ως τουριστικός προορισμός είναι στις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών.

Εξακολουθεί να είναι ένας ασφαλής προορισμός μετά και την επιτυχημένη αποκατάσταση της φήμης της από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Είναι κάτι παραπάνω από χρέος μας να υποστηρίξουμε αυτή την τουριστική ακμή. Αυτό απαιτεί καθημερινή και αδιάκοπη μέριμνα σε όλες τις διαστάσεις της καθημερινότητάς μας.

Καθαριότητα, ευταξία, ευπρεπισμός, εξυπηρέτηση, πληροφόρηση, επικοινωνία, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και όλα όσα υποχρεούται να πράξει ο δήμος. Στόχος μας είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες αλλά πάνω απ’ όλα η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Πολλές φορές, για να πετύχεις τον μεγάλο στόχο, δεν χρειάζεται να κάνεις ένα μεγάλο βήμα αλλά πολλά μικρά και σταθερά βήματα.

ΠΗΓΗ:Η ΡΟΔΙΑΚΗ

NO COMMENTS