Το Σάββατο 31/10/2020 πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου συνάντηση των προεδρείων του Ι.Σ.Ρ. και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου με θέμα την αξιολόγηση της εξέλιξης του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης 2020-2021 εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.

Προς αποφυγήν παρερμηνειών, απευθυνόμενοι καταρχάς στους συμπολίτες μας, αλλά και εν συνεχεία στους Ιατρούς και Φαρμακοποιούς των νησιών μας, υπενθυμίζουμε εκ νέου τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας:

  • Κάθε ιατρική συνταγή που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.
  • Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  • Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός αλλά δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
  • Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου ως θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας δεσμευόμαστε ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση του αντιγριπικού εμβολιασμού, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Στα πλαίσια των δράσεών μας, θα υπάρξει και νέα συνάντηση για επανεκτίμηση της κατάστασης, όπως θα διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα.

 Για τον Ι.Σ.Ρ.                                                Για τον Φ.Σ.Δ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Πρόεδρος

Ηλίας Ι. Τσέρκης                                            Νικόλαος Φουτούλης

NO COMMENTS