Ο διάσημος αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος στη Ρόδο

Το Studium Generale 2017 κλείνει με Big Bang!

Το Studium Generale 2017, η δημοφιλής σειρά ομιλιών που διοργανώνεται από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS), κάλυψε και φέτος ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: παρουσίασε τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας, υπερασπίστηκε το δικαίωμα σε μια όμορφη πόλη, ανέλυσε τις πολλαπλές προκλήσεις και κρίσεις της Ευρώπης και αποκάλυψε τους ενάλιους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής μας. Και όπως πάντα από διακεκριμένους και εμπνευσμένους ομιλητές. Το Studium Generale 2017 θα κλείσει στις 10 Ιουνίου με ένα “Big Bang” και τον παγκοσμίως γνωστό αστροφυσικό – μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένο Καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Τexas A&M University, College Station Δημήτρη Νανόπουλο με τίτλο ομιλίας “Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο”.

“Ο πλανήτης Γη είναι απλώς “ο τρίτος βράχος από τον Ήλιο”, όπως λένε οι Αμερικανοί φυσικοί. Για να δημιουργηθεί αυτό το αστρικό σύστημα στην περιοχή μας, εξερράγη ένα “αστέρι” και από τα θραύσματα, τα “βράχια” του, φτιάχτηκαν οι πλανήτες. Το καθοριστικό γεγονός για την εμφάνισή μας, ήταν απλούστατα, το ότι έτυχε “ο τρίτος βράχος από τον Ήλιο” να βρεθεί στη σωστή απόσταση από αυτόν ώστε να δημιουργηθεί ζωή. Αν ήμασταν είτε λίγο πιο κοντά είτε λίγο πιο μακριά από την μπάλα της φωτιάς και ακτινοβολίας που ονομάζεται Ήλιος, δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί ζωή με τη μορφή και τα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε.(…)”

Όμως η ομιλία του Δημήτρη Νανόπουλου δεν θα είναι για δύσκολα και περίπλοκα θέματα αστροφυσικής αλλά θα αφορά “τη ζωή, την επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα”. Πρόκειται για μια προσωπική εξιστόρηση του “ελληνικού ονείρου” που έζησε ο ομιλητής. Ξεκίνησε από το Χαρβάτι της Αττικής (σημερινή Παλλήνη) και έφτασε να συμμετέχει στις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα – ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι πρωτεργάτης στη μέθοδο αναζήτησης του “Σωματιδίου του Θεού” ή “Σωματιδίου Χιγκς” και μάλιστα όταν το 2013 ο Πίτερ Χιγκς τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψή του αυτή έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του Δημήτρη Νανόπουλου.

Γευσιγνωσία οίνου από την EMERY

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση και γευσιγνωσία οίνου από την EMERY για να γιορτάσουμε τα πέμπτα γενέθλια του Studium Generale καθώς και το κλείσιμο του φετινού προγράμματος. Μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε τα καλύτερα κρασιά που παράγει η Ρόδος.

Τόπος, ώρες & είσοδος

Η ομιλία θα φιλοξενηθεί στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου στις 10 Ιουνίου και ώρα 20:00.

 – Συμμετοχή 5 ευρώ –

 

Το Studium Generale 2017 διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και με χορηγούς: AEGEAN AIR, BEST WESTERN PLAZA HOTEL, ΟΙΝΟΘΗΚΗ ΕΜΕRY, CALCEIS PENNATIS, K& Β TRAVEL AFANDOU, DATA SYSTEMS ΚΑΔΗΣ -ΠΡΕΣΒΥΡΗΣ, ΕLECTRA PALACE, ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑ, DODEKANISOS SEAWAYS-ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ, SEMIRAMIS CITY HOTEL.
Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου για την ευγενική παραχώρηση της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου.

RICHeS 

Rhodes International Culture & Heritage Society

M: rhodesriches@gmail.com

Fb Profile: www.facebook.com/riches.rhodes

Fb Group: www.facebook.com/groups/196742933697074

W: www.rhodesriches.org

NO COMMENTS