Κάστρα

1. Το κάστρο της Αρχαγγέλου

archaggeloskastro1Βρίσκεται σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας στη θέση Κεραμί και είκοσι επτά χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ρόδου, σε μικρή απόσταση από την ακτή. Είναι κτισμένο πάνω σε ένα φυσικό βράχο, ύψους διακοσίων δεκαεπτά μέτρων, ανατολικά του χωριού Αρχάγγελος και έχει σχήμα ελλειψοειδές. Όπως αναφέρεται στο ιπποτικό διάταγμα, χτίστηκε το 15ο αιώνα ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά τους κατοίκους από κάθε κίνδυνο. Τα πιο πρώιμα ευρήματα ανάγονται στο 1.100 π.Χ. Σήμερα αποτελεί μνημείο και αναπαλαιώνεται.

Τοποθεσία: Αρχάγγελος


2. Το κάστρο της Μονολίθου

2_3Βρίσκεται στην κορυφή ενός τεράστιου μοναχικού βράχου που υψώνεται απόκρημνος κοντά στην ακτή. Κτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της θάλασσας και να προστατεύουν τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Η θέα του είναι μαγευτική. Μέσα στο κάστρο διασώζονται δεξαμενές και το μισοερειπωμένο άσπρο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Τοποθεσία: Μονόλιθος


3. Το μεσαιωνικό κάστρο της Κρητηνίας

Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά από στο χωριό Κρητηνία και πενήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Είναι ένα μείγμα Βυζαντινής και Μασσαιωνικής τεχνοτροπίας και είναι γνωστό και ως Κάστελλος. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου καθώς και νεότερα κτίσματα αφού το κάστρο χρησιμοποιήθηκε επί Ιταλοκρατίας σαν Ναύσταθμος.

Τοποθεσία: Κρητινία


4. Το ιπποτικό κάστρο του Ασκληπειού

Βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο διακοσίων πενήντα μέτρων στην περιοχή του χωριού Ασκληπειό. Κατασκευάστηκε το 15ο αιώνα σε δύο φάσεις: στην πρώτη οχυρώθηκε ο τετράγωνος πύργος και στη δεύτερη επισκευάστηκε ο πύργος της βορειοδυτικής γωνίας. Το κάστρο οικοδομήθηκε για να προστατεύσει τον οικισμό του χωριού, καθώς η θέση του επέτρεπε την εποπτεία μεγάλου τμήματος της ακτογραμμής και των δρόμων της ενδοχώρας. Γύρω από αυτό υπάρχει εξωτερικό περιμετρικό τείχος πάχους 1.30- 1.50 μέτρων. Στο εσωτερικό της οχύρωσης υπάρχουν δύο στέρνες και κατάλοιπα αδιάγνωστων οικοδομημάτων.

Τοποθεσία: Ασκληπείο


5. Το Κάστρο Φεράκλου

feraklou

Κάστρο χτισμένο στην περιοχή της Μαλώνας, σε λόφο ύψους 85 μ. μεταξύ των παραλιών Αγία Αγάθη και Χαράκι. Είναι γνωστό και ως Φερακλού ή Φαρακλενόν Kάστρο. Διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις: βυζαντινή και ιπποτική. Σώζεται επίσης μία κύρια πύλη και δύο κυλινδρικοί πύργοι του 15ου αι.: ο Ν και ο ΝΑ πύργος. Στα τείχη σώζονται οικόσημα του Tάγματος των Iωαννιτών Ιπποτών καθώς και του Μεγάλου Μαγίστρου G. B. degli Orsini. Η κατάκτηση του κάστρου από τους Ιωαννίτες Ιππότες με το Μεγάλο Μάγιστρο Foulques de Villaret (1309-1317) στις 20 Σεπτεμβρίου 1306 αποτελεί την πρώτη ιπποτική κατάκτηση κάστρου στη Ρόδο. Πριν από το 1408 το κάστρο ήταν ερειπωμένο. Επισκευές έγιναν επί Μεγάλων Μαγίστρων Giovanni Battista degli Orsini (1467-1476) και Pierre d?Aubusson (1476-1503), ώστε να παρέχει το κάστρο προστασία στον οικισμό και την εύφορη ενδοχώρα, καθώς και στα αγκυροβόλια Xαράκι και Aγία Aγάθη.

Τοποθεσία: Χαράκι


Η είσοδος σε όλα τα παραπάνω κάστρα είναι ΔΩΡΕΑΝ