Eκδήλωση μνήμης για τα θύματα στη Νορβηγία

«Η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα
της 22ας Ιουλίου 2011 στη Νορβηγία»


Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 στις 20:00 από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Προξενείο της Νορβηγίας στη Ρόδο, η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του μακελειού της Νορβηγίας της 22ας Ιουλίου 2011 που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από το Δήμαρχο Ρόδου κύριο Στάθη Κουσουρνά ο οποίος έστειλε την αγάπη και την αλληλεγγύη όλων των Ρόδιων στο Δήμαρχο του Όσλο και στις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενος τα θύματα αυτά να είναι τα τελευταία θύματα του μίσους. Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το μεγάλο στοίχημα της δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές χώρες είναι να καταπολεμήσουν αυτά τα φαινόμενα βίας όχι νομιμοποιώντας τη βία πέφτοντας στο ίδιο επίπεδο μίσους, αλλά μέσα από την παιδεία, το διάλογο και την καταπολέμηση των συνθηκών που επιτρέπουν την εκκόλαψη τέτοιων φαινομένων».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόξενος της Νορβηγίας κυρία Μαριάννα Σουλούνια, η οποία είπε ότι ο Νορβηγικός λαός έχει συσπειρωθεί πίσω από τα λόγια του πρωθυπουργού της Νορβηγίας κύριου Jens Stoltenmpergk: «Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας. Η απάντηση στη βία είναι ακόμα περισσότερη δημοκρατία. Ακόμα πιο πολύ ανθρωπιά. Μαζί κάνουμε μία άρρηκτη αλυσίδα αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ασφάλειας. Αυτή είναι η προστασία μας κατά της βίας». Η κυρία Σουλούνια μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Νορβηγία παραμένει μία ανοιχτή κοινωνία η οποία δίνει τεράστια αξία στην ελευθερία της έκφρασης. Η ελευθερία και η δημοκρατία δεν μπορούν να θεωρηθούν ως δεδομένο. Έχουμε μία κοινή ευθύνη καθημερινά να προστατεύουμε τις αξίες μας και να είμαστε αλληλέγγυοι στους πιο αδύναμους ανάμεσά μας. Η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Νορβηγικής κοινωνίας».

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κυρία Άντα Καραγιάννη, η οποία τόνισε ότι «ο τουρισμός, αυτή η τόσο ανθρώπινη και παγκόσμια δραστηριότητα που είναι συνυφασμένη με τη χαρά, την αλληλογνωριμία, την ανακάλυψη του διαφορετικού, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στο να δώσουμε τη σωστή απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Ως Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου επιδιώκουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική διάσταση του τουρισμού ώστε ο επισκέπτης φεύγοντας από τη Ρόδο να νιώθει πως έχει γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο, πως έχει γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τους άλλους. Η πιο αδιάψευστη απόδειξη για τη συνεισφορά του τουρισμού είναι οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους Νορβηγούς βασισμένες στη φιλία και στην εκτίμηση».

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια εις μνήμη των εβδομήντα επτά θυμάτων από το Δήμαρχο Ρόδου κύριο Στάθη Κουσουρνά, την Πρόξενο της Νορβηγίας κυρία Μαριάννα Σουλούνια και την Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κυρία Άντα Καραγιάννη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ ακούστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Νορβηγίας και της Ελλάδας από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διαδικασία καταγραφής των συλλυπητηρίων μηνυμάτων σε μία τεράστια χάρτινη καρδιά που στήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο και η οποία εστάλη μαζί με μία συλλυπητήρια επιστολή και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση στο Δήμαρχο του Όσλο.

Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα σχόλια των Νορβηγών τουριστών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, κάποιοι από τους οποίους ήταν ντυμένοι στα μαύρα, οι οποίοι χαρακτήρισαν την εκδήλωση αυτή πολύ συγκινητική, λιτή αλλά ουσιαστική. Πολλοί από αυτούς θεώρησαν πολύ γλυκιά τη σκέψη της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης και αισθάνθηκαν όμορφα με την αλληλεγγύη του Ροδιακού λαού προς το λαό της Νορβηγίας. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι είναι συγγενείς και γείτονες θυμάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Δωδεκανήσου κύριος Βασίλης Υψηλάντης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κύριος Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ρόδου και Τουρισμού κύριος Μανώλης Καμπουρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριος Σάββας Διακοσταματίου, η Πρόξενος της Γαλλίας και Γυναίκα της Ευρώπης κυρία Αλίκη Μοσχή, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ρόδου κύριος Παύλος Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κύριος Γιώργος Ματσίγκος, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κύριος Σαράντος Μπακρυσιώρης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Δ. κυρία Μαριτάνα Αλακιώτου- Ανθοπούλου, ο κύριος Πέτρος Κύρης, Ρόδιος κάτοικος της Νορβηγίας που με μεγάλη αγάπη προβάλλει το νησί μας σε εκπομπή του στο κρατικό ραδιόφωνο, πλήθος τουριστών και πολλοί συμπολίτες μας.