Δημοτική Ενότητα Καμείρου

Τοποθεσία – Κοινότητες

Η Δημοτική Ενότητα Καμείρου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού

Απόλλωνα

apollona1Το χωριό Απόλλωνα είναι χτισμένο σε υψόμετρο 390 μέτρων, και απέχει 53 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το χωριό πήρε το όνομά του από το Ναό του θεού Απόλλωνα που υπήρχε στην περιοχή. Τα Απόλλωνα στην Αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν κέντρο λατρείας του θεού Απόλλωνα που ήταν προστάτης των Ροδίων, και των καλών τεχνών.
Το χωριό, έχει πλούσια βλάστηση και κατοικείται από 997 κατοίκους από τους οποίους οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με ελαιοκαλλιέργειες. Έχει έκταση 71.175 στρέμματα.
Ο καθεδρικός ναός του χωριού, με τις υπέροχες αγιογραφίες και την βοτσαλωτή αυλή του γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου προς τιμή του Τιμίου Σταυρού όπου εκεί γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού.
Το λαογραφικό μουσείο Απολλώνων διαθέτει πλήθος οικιακών σκευών, αγροτικών εργαλείων και αρχαίων αντικειμένων όπως σαρκοφάγους και μεσαιωνικές μυλόπετρες
Οι γυναίκες των Απολλώνων συστήσει συνεταιρισμό και φτιάχνουν τοπικά προϊόντα (κεντήματα και φαγώσιμα, ποτά ελιές, γλυκά, ψωμί και παράγωγα του ψωμιού).
Ο ναός του Τιμίου Σταυρού είναι ο πολιούχος του χωριού. Γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου όπου και γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Ρόδου.

Διμυλιά

Η Διμυλιά απέχει 34 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Μαζί με την Ελεούσα που αποτελεί οικισμό,έχουν έκταση 35.000 στρεμμάτων. Η Διμυλιά και η Ελεούσα κατοικούνται από 515 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ασχολούνται με αγροτικά και τουριστικά επαγγέλματα.
Το χωριό,που είναι κτισμένο μέσα σε πλούσια βλάστηση πήρε το όνομά του από τους δύο μύλους που υπήρχαν στην περιοχή καθώς «Διμύλι» σημαίνει τόπος.
Φάνες

2Το χωριό Φάνες βρίσκεται σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Υπάρχουν τρεις εκδοχές για το όνομα του χωριού: Υποστηρίζεται ότι πήρε το όνομά του είτε από τον φανό, τον φάρο που υπήρχε στην περιοχή,είτε από το Ναό του Φαναίου Απόλλωνα της περιοχής, είτε ακόμη από τις άφανες ένα είδος χόρτου που φύτρωνε στην περιοχή.
Το χωριό έχει στρατηγική θέση, υπήρχαν φρούρια και παρατηρητήρια απ’ όπου οι κάτοικοι επόπτευαν τις ελληνικές θάλασσες ώστε να εντοπίζουν τον εχθρό. Ένα οροπέδιο, που καλύπτεται με σπίτια, διατηρεί ακόμη τα ίχνη ενός μεγάλου πύργου, χρονολογούμενου από την εποχή των Ιπποτών, του οποίου μόνο τα θεμέλια είναι ορατά σε μερικά σημεία.
Το χωριό Φάνες υπάγεται στον Δήμο Καμείρου και κατοικείται από 895 κατοίκους, από τους οποίους οι γεροντότεροι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία ενώ οι νεώτεροι με τουριστικά επαγγέλματα.
Στην παραλία των Φανών η οποία απέχει ένα χιλιόμετρο από το χωριό βρίσκεται μια μικρή πανέμορφη και γραφική μαρίνα όπου από εκεί φεύγουν πολλά καραβάκια για τα γύρω νησιά.

Καλαβάρδα

Το χωριό Καλαβάρδα βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Πήρε το όνομα του από τον τσιφλικά της περιοχής που ονομαζόταν Βάρδας, παλαιός κτηματίας του Βυζαντίου.
Όλη η περιοχή είναι γεμάτη από θραύσματα κεραμικών, ενώ σε διάφορα σημεία εντοπίστηκαν αρχαίοι ελληνιστικοί τάφοι. Στην περιοχή Μυρτώνας διατηρούνται ακόμη ίχνη ενός παλιού πύργου χτισμένου από τους Ιππότες.
Τα Καλαβάρδα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, με πλούσια βλάστηση χτισμένο κοντά στη θάλασσα. Υπάγεται στον Δήμο Καμείρου και κατοικείται από 512 κατοίκους. Κύρια ασχολία τους θεωρείται η γεωργία ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη η ενασχόληση με τα τουριστικά επαγγέλματα. Οι κάτοικοι του διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού. Η εσωτερική διακόσμηση των περισσότερων σπιτιών είναι παραδοσιακή με αρχαία πιάτα και αντικείμενα.
Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά παραθαλάσσια εστιατόρια καθώς επίσης και συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων.

Πλατάνια

Βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Έχει έκταση 17.850 στρεμμάτων. Κατοικείται από 383 κατοίκους. Το χωριό πήρε το όνομά του από τα πολλά πλατάνια που φύτρωναν κάποτε στην περιοχή. Σήμερα, υπάρχουν ακόμη αρκετά, ανακατεμένα με ψηλές λεύκες που απλώνουν τη σκιά τους πάνω στο χωριό.
Τα Πλατάνια, έχουν πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Σάλακος

Το χωριόs1 Σάλακος, είναι χτισμένο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 290 μέτρων και απέχει 39 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Έχει έκταση 37.000 στρεμμάτων και κατοικείται από 607 άτομα. Η περίφημη πηγή «Νύμφη» που βρίσκεται στην περιοχή, και η κοιλάδα, αποτελούν βιότοπο των πεταλούδων στον Θεολόγο.

Το όνομα του χωριού, προήλθε από τον κτηματία Σάλακο, που κυριαρχούσε στην περιοχή. Στο χωριό, υπάρχουν παντού θεμέλια ελληνιστικοί τάφοι και βυζαντινές εκκλησίες ερειπωμένα όλα-κυρίως από τον χρόνο.

Σορωνή

soroni1Η Σορωνή αποτελεί την έδρα του δήμου Καμείρου. Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Πήρε το όνομά της, από το δάσος των «Δρυών» που υπήρχε στην περιοχή. Σόρων σημαίνει δάσος δρυών και χώρος με βελανιδιές.
Το χωριό είναι κτισμένο πολύ κοντά στην παραλία και κατοικείται από 1236 κατοίκους. Έχει έκταση 13.675 στρεμμάτων. Διαθέτει πλούσια βλάστηση και γόνιμο έδαφος, το οποίο καλλιεργείται από τους κατοίκους με ελαιόδεντρα, αμπέλια εσπεριδοειδή και άλλα γεωργικά προϊόντα.
Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται η περιοχή του Αγίου Σουλά, όπου κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου, γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού, το οποίο συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ιστορικά Στοιχεία

Η πόλη ιδρύθυκε από τους Δωριείς, όπως η Ιαλυσός και η Λίνδος. Η αποκάλυψη όμως μιας νεκρόπολης κοντά στο χωριό Καλαβάρδα φανερώνει ότι στην Προϊστορική εποχή πρέπει να κατοικήθηκε από τους Αχαιούς. Υπήρξε αγροτική κυρίως κοινωνία, με κύρια προϊόντα το λάδι, τα σύκα και το κρασί και στη συνέχεια ανέπτυξε βιομηχανία κεραμικών. Η ακμή της κορυφώθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, οπότε και έκοψε δικό της νόμισμα.Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη το 408 π.Χ, όταν ιδρύθηκε η πόλη της Ρόδου ώσπου σταδιακά ερημώθηκε. Τα περισσότερα ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο και στο Λούβρο.

 Αξιοθέατα

Αρχαία Κάμειρος

Σπουδαίο εμπορικό κέντρο από την Αρχαϊκή μέχρι και την Ελληνιστική Εποχή, μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού (Ιαλυσός, Λίνδος, Κάμειρος). Ξεχασμένη για αιώνες, η Κάμειρος αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές του 1929. Ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά με θέα προς τη θάλασσα, χωρίς οχυρωματικά έργα, ούτε ακρόπολη. Σήμερα σώζονται τμήματα πολλών σπιτιών και άλλων κτιρίων, η Αγορά με δωρική στοά (3ου αι.), τέμενος ελληνιστικό, ο κεντρικός δρόμος της πόλης, ερείπια υδραγωγείου και ίχνη από τον περίπτερο ναό της Αθηνάς. Το μοναστήρι της Παναγιάς, χτισμένο σχεδόν πάνω στα θεμέλια του ναού της Αθηνάς. Κοντά υπάρχει πρωτοχριστιανική κατακόμβη. H περιοχή γύρω από την Κάμειρο είναι σπαρμένη με βυζαντινά και ενετικά μνημεία.

Άγιος Σουλάς

Το μοναστήρι του Αγίου Σουλά, πήρε το όνομά του από τον αχώριστο συνοδοιπόρο του Αποστόλου Παύλου. Βρίσκεται μέσα σε δασώδη περιοχή και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από τη Σορωνή.
Εκτιμάται ότι ιδρύθηκε στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Ο ναός, επισκευάστηκε το 1836. Η παράδοση, αναφέρει ότι το νερό που αναβλύζει ακόμη και μέχρι σήμερα μέσα από το σπήλαιο, έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Στην γιορτή του Αγίου Σουλά, στις 30 Ιουλίου κάθε χρόνο, γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια σε ολόκληρη τη Ρόδο. Οι προσκυνητές, προσέρχονται αρκετές μέρες νωρίτερα, και μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν πρόχειρα καταλύματα (καλύβες) για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν.
Η περιοχή, διαθέτει επίσης γήπεδα τένις, μπάσκετ, και ποδοσφαίρου, εστιατόριο και αναψυκτήριο ενώ αποτελεί και μοναδικό τόπο ξεκούρασης για τους επισκέπτες. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος την περιοχή αυτή, είναι η πεζοπορία μέσα από τα μονοπάτια του δάσους.

Γκιζάνι

Το Ladigesocypris ghigii (Pisces, Cyprinidae), κοινώς γκιζάνι, είναι ένα ψάρι μικρού μεγέθους που ζει αποκλειστικά στα γλυκά νερά της Ρόδου. Πήρε το κοινό, αλλά και το επιστημονικό – γλωσσοδέτη – όνομά του, από τον Ιταλό καθηγητή Alessandro Ghigi που το πρωτοσυνέλλεξε στο νησί στις αρχές του 1900.

Είναι ένας μικρός πρωταθλητής της επιβίωσης, γιατί καταφέρνει να ζει στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον των ρεμάτων του νησιού, που το χειμώνα μπορεί να πλημμυρίσουν, ενώ το καλοκαίρι ξεραίνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Γι’ αυτό, ο κύκλος ζωής του είναι σύντομος (ζει συνήθως στη φύση έως και τρία χρόνια), τρώει ένα ευρύτατο φάσμα τροφών και αναπαράγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι σε μεγάλους αριθμούς.
Θεωρείται ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ψαριών των γλυκών νερών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πληθυσμούς του έχει ήδη εξαφανιστεί (στη λίμνη των Νάνων), ενώ αυτοί που απομένουν εμφανίζουν τάσεις συνεχούς περιορισμού.

Το γκιζάνι προστατεύεται τόσο από την Ευρωπαϊκή, όσο και από την Ελληνική Νομοθεσία. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Κοινοτικής Οδηγίας για την Προστασία των Βιοτόπων (92/43/EEC), ως είδος προτεραιότητας, καθώς και στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας. Επίσης προστατεύεται από την Ελληνική Νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981.
Το ένα από τα κέντρα προστασίας και ενημέρωσης για το γκιζάνι βρίσκεται στην περιοχή της πηγής “Κοσκινιστή” Ελεούσας, όπου υπάρχει μια κυκλική υδατοδεξαμενή στην οποία ζουν γκιζάνια εδώ και χρόνια. Τα ψάρια αυτά έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας, καθώς είναι τα μόνα που επιζούν από έναν πληθυσμό που δεν υπάρχει πια στο φυσικό περιβάλλον, αυτόν του ρέματος Πλατύ.
Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για την προστασία του ψαριού και την ενημέρωση του κοινού σχετίζεται με την προβλεπόμενη από το Δήμο Καμείρου εγκατάσταση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε ένα από τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στην πλατεία Ελεούσας, το οποίο λειτουργούσε ως σανατόριο στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Η υδατοδεξαμενή, που αποτελεί τη βασική υποδομή για την προβολή του ψαριού, βρίσκεται δίπλα στην επαρχιακή οδό προς τον Προφήτη Ηλία, σε απόσταση 200 μέτρων από την κεντρική πλατεία του χωριού της Αγίας Ελεούσας. Το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής αποτελεί τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
Εκτός από τη δεξαμενή και τα έργα υδροληψίας της πηγής, στην ίδια περιοχή είχαν γίνει, κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής της Ρόδου, έργα διαμόρφωσης του χώρου με τοιχία, σκάλες και αμφιθεατρικά καθίσματα. Τα έργα αυτά, που μαζί με τη δεξαμενή έχουν κυρηχθεί διατηρητέα (υπάγονται στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων), είχαν εγκαταλειφθεί και ήταν ημικατεστραμμένα.
Στα πλαίσια του έργου Life-Φύση για το γκιζάνι, έγινε επισκευή της υδατοδεξαμενής και κατασκευάστηκαν πλακόστρωτα και καθίσματα, καθώς και ένα περίπτερο που στεγάζει έκθεση με πληροφοριακό υλικό στη μορφή εντύπων και εφαρμογής multimedia (σε info-point) για το γκιζάνι.
Η αξιοποίηση της περιοχής θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή και τη λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Αναμένεται έτσι ότι η περιοχή της Αγίας Ελεούσας θα αποτελέσει τοποθεσία προσέλκυσης τουριστών αλλά και σημαντικό κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το γκιζάνι και το περιβάλλον.

Λαογραφικό Σπίτι

Το παραδοσιακό λαογραφικό σπίτι στη Σορωνή, είναι ειδικά διαμορφωμένο, μέσα σε παλαιό οίκημα και περιέχει πολλά αρχαία αντικείμενα, υφαντά, κεντητά, σκεύη καθώς επίσης και αυθεντικές παραδοσιακές στολές.

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (Άγιος Σουλάς)

Στο άλσος του Αγίου Σουλά, σε μια δασώδη περιοχή ιδανική για εκδρομές και χαλάρωση στη φύση, λειτουργεί καθημερινά το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Καμείρου με σκοπό την εκπαίδευση των μικρών οδηγών όλου του νησιού στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, από ειδικά καταρτισμένα άτομα.
Οι μικροί οδηγοί αφού παρακολουθήσουν μια θεωρητική εκπαίδευση προχωρούν στην πρακτική εφαρμογή του κώδικα, οδηγώντας αυτοκίνητο ή ποδήλατο αλλά και βαδίζοντας πεζοί στα δρομάκια του πάρκου. Κάθε χρόνο δεκάδες σχολικά τμήματα εκπαιδεύονται σ? αυτό και εκατοντάδες μαθητές αποκτούν το «Δίπλωμα Κυκλοφοριακής Αγωγής» με το οποίο επιβραβεύονται οι μικροί οδηγοί μετά την εκπαίδευση.

Πηγή Νύμφη

Η πηγή «Νύμφη» του χωριού Σάλακος, διαθέτει πλούσια αποθέματα νερού και μάλιστα υδρεύει όχι μόνο την περιοχή της Σαλάκου, όπου βρίσκεται, αλλά ακόμη και την πόλη της Ρόδου.
Τα πλούσια νερά και η άφθονη βλάστηση, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, γαλήνης και ηρεμίας για τον επισκέπτη, αλλά και τους κατοίκους. Δίπλα ακριβώς από την πηγή, όπου αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, βρίσκεται το μονοπάτι όπου μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, μπορεί κάποιος να φθάσει στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Εκεί θα συναντήσει και το φυτό «Παιανία Ροδία» που φυτρώνει μόνο στην περιοχή και αποτελεί σπάνιο είδος του φυτικού βασιλείου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πρωτόκολλο
Τηλ:2241360900-914
Γραφείο Προσωπικού-Προϊσταμένη Οικονομικών
Τηλ:2241360911
Γραφείο Εσόδων
Τηλ:2241360924
Δημοτολόγιο
Τηλ:2241360921-922
Λογιστήριο
Τηλ:2241360916-910
Ταμείο
Τηλ:2241360913
Τεχνικές Υπηρεσίες
Τηλ:2241360925-930-937
Γραφείο Μηχανοργάνωσης
Τηλ:2241360912
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής
Τηλ:2241360901