Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Ιστορικό

Η προετοιμασία για τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, τώρα πια Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, άρχισε το Μάρτιο του 1960,  και τα εγκαίνια έγιναν το Μάιο του1964. Ο Ανδρέας Ιωάννου  τότε Νομάρχης Δωδεκανήσου, φιλότεχνος, διακεκριμένος μελετητής της νεοελληνικής τέχνης, λογοτέχνης, συγγραφέας, υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημιουργίας και ίδρυσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου. Κινητοποιήθηκε και με την βοήθεια του τότε Δημάρχου Ρόδου Μιχαήλ Πετρίδη, ήλθε σε προσωπική επαφή  με καλλιτέχνες, τεχνοκριτικούς, γκαλερίστες με αποτέλεσμα την αξιολογότατη δημιουργία πλούσιας συλλογής με αντιπροσωπευτικά έργα του 20ου  αιώνα.

Έτσι σήμερα δικαίως η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου θεωρείται ίσως η σημαντικότερη περιφερειακή σε σημαντικότητα έργων.

Γενική Περιγραφή της Υπηρεσίας

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας, ανοιχτό στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, θρησκεύματος. Στόχοι του είναι η ερευνητική αναζήτηση, η απόκτηση, η μελέτη, η συντήρηση, η έκθεση και προβολή των εικαστικών δημιουργιών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο ή που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό και κατά το χρονικό διάστημα των νεωτέρων χρόνων κυρίως, 15ος αιώνας και εξής, και ιδίως από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (1832) και εξής. Τελικοί σκοποί των δραστηριοτήτων του είναι η προαγωγή των ανωτέρω στο ευρύ κοινό, τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές, ειδικότερα από σκοπιά πολιτισμική, εκπαιδευτική, εθνική και κοινωνική. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εκθέτει, συντηρεί και ανανεώνει συλλογές ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής της Νεοελληνικής Τέχνης και στόχο έχει πέρα από τον εμπλουτισμό των συλλογών του την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.

Τα τελευταία  χρόνια το Μουσείο δημιούργησε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων το οποίο συνεργάζεται δημιουργικά με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και πολλούς άλλους φορείς. Το ειδικά εκπαιδευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαστηριακών μαθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού στα παιδιά και τους νέους της Ρόδου, της Δωδεκανήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Παράλληλα, το Μουσείο σύμφωνα με τη διεθνή μουσειολογική πρακτική εκδίδει βιβλία και καταλόγους Τέχνης, εκπαιδευτικά βιβλία και cd Rom για παιδιά, και όχι μόνο, παράγει μουσειακά αντικείμενα και δώρα που προεκτείνουν τη νεοελληνική τέχνη και προβάλλουν τους δημιουργούς της στην καθημερινή ζωή του ευρύτερου κοινού και της νέας γενιάς.

Συνοπτικά τα κτήρια, οι συλλογές και οι υπηρεσίες που διαθέτει το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου είναι οι εξής:

  Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου «Ανδρέας Ιωάννου»,
Πλατεία Σύμης 2, Μεσαιωνική Πόλη, τηλ. 22410- 36646,
Το κτήριο θα παραμείνει κλειστό λόγω εργασιών διαρρύθμισης εσωτερικών χώρων σε ισόγειο και όροφο. Το έργο εντάχθηκε στο μέτρο «Αστική Αναζωογόνηση 2018», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» 2017-2018, στο Πράσινου Ταμείο.
  «Νεστορίδειον Μέλαθρον»
Πλ. Γ. Χαρίτου, 100 Χουρμαδιές, τηλ:2241043780
Μόνιμη Έκθεση Συλλογών,
Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Πωλητήριο
Στο κτήριο βρίσκονται και τα Γραφεία της Διεύθυνσης.
  «Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης» (Παλαιό Συσσίτιο)
Σωκράτους 179, Μεσαιωνική Πόλη, τηλ:2241036646
Περιοδικές Εκθέσεις Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Κεραμικής
  «Νέα Πτέρυγα Νεστορίδειου Μελάθρου»
Ι. & Π.  Νεστορίδη, Ρόδος, τηλ: 2241025780
Περιοδικές Εκθέσεις, Πολιτιστικά δρώμενα (Παρουσιάσεις βιβλίων, Επιστημονικές Ομιλίες, κλπ)

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1 ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ ΒΑΪΟΣ
2 ΤΣΟΥΒΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
3 ΚΑΡΔΟΥΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-ΣΟΥΣΑΝΑ
4 ΜΑΝΤΖΟΝ ΜΑΡΙΑ
5 ΑΪΒΑΖΗΣ ΣΕΡΓΙΟΣ
6 ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
7 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1 ΒΑΓΙΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
2 ΒΑΓΙΑΝΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
3 ΣΠΑΝΟΥ ΦΑΙΔΡΑ
4 ΘΕΟΛΟΓΗ ΒΙΚΥ
5 ΚΙΑΧΑΓΙΑ ΜΑΓΙΟΓΛΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ
6 ΣΤΑΜΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
7 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

6ΜΨΑΩ1Ρ-3ΝΨ

Προσωπικό Μουσείου

Κουφού Ισμήνη Προϊσταμένη Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Τηλ.: 2241036646  E-mail: mgamuseum@gmail.com / contact@mgamuseum.gr

Παλατιανού Ειρήνη, Διοικητική Υπάλληλος

Τηλ.: 2241036646

 

  • Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου «Ανδρέας Ιωάννου»,

Πλατεία Σύμης 2, Μεσαιωνική Πόλη, Το κτήριο θα παραμείνει κλειστό λόγω εργασιών διαρρύθμισης εσωτερικών χώρων σε ισόγειο και όροφο. Το έργο εντάχθηκε στο μέτρο «Αστική Αναζωογόνηση 2018», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» 2017-2018, στο Πράσινου Ταμείο.

Χειμερινή Περίοδος
1 Νοεμβρίου – 31 Μαΐου

  • «Νεστορίδειον Μέλαθρον»,

Πλ. Γ. Χαρίτου, 100 Χουρμαδιές,  τηλ:2241043780

Ώρες λειτουργίας : Τρίτη-Παρασκευή 10:00 – 15:30,  τελευταία είσοδος 15:00. Σάββατο – Κυριακή κλειστά.

  • «Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης», (Παλαιό Συσσίτιο),

To κτήριο θα παραμείνει κλειστό έως 31/5/2024.

« Νέα Πτέρυγα, Νεστορίδειου Μελάθρου»
To κτήριο θα παραμείνει κλειστό έως 29/2/2024, λόγω αλλαγής έκθεσης.

Για να ενημερωθείτε για τις Δράσεις / Εκδηλώσεις / Εκθέσεις, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του : www.mgamuseum.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail): mgamuseum@gmail.com / contact@mgamuseum.gr