Δράσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, αποτελεί έτος εθνικού εορτασμού για όλο τον Ελληνισμό, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σε όλη τη διάρκεια του έτους, πλήθος φορέων και οργανισμών συμμετέχουν στους εορτασμούς αυτής της σημαντικής επετείου μέσα από ποικίλες δράσεις. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κεντρικός πυλώνας προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό και παράλληλα, συνδετικός κρίκος και σημείο αναφοράς με τον Απόδημο Ελληνισμό, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες μιας τέτοιας επετείου –  ορόσημο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς, Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προώθηση σε όλες τις εστίες του ομογενειακού Ελληνισμού, του Προγράμματος Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τον εθνικό εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, ομιλίες, εκδόσεις τα οποία διοργανώνονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με ποικίλους φορείς.

Οι πρωτοβουλίες όμως δε σταματούν εδώ. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, αρωγός στην προσπάθεια του Πολεμικού Μουσείου να αναδείξει την εξωστρεφή πολιτική του, συμμετέχει στις δράσεις του «συστήνοντας» στην ελληνική ομογένεια τα νέα ψηφιακά προϊόντα του Μουσείου, με αφορμή τον εθνικό εορτασμό της επετείου των  200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Παράλληλα, παρακολουθεί και συλλέγει υλικό από εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνονται από διάφορους φορείς (Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, Οργανώσεις, Δήμους, ακόμη και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και υλοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης). Όσες από αυτές μπορούν να αναπαραχθούν ψηφιακά ή να διαβαστούν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα σας αποστέλλονται σε τακτική βάση.

 

Δράσεις διαφόρων φορέων

  1. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: το Ε.Ι.Μ παρουσιάζει στο κοινό τους πρωταγωνιστές, τις οικογένειες, τα όπλα, τα ναυτικά νησιά και το φιλελληνισμό τα χρόνια της Επανάστασης (ελληνικά και αγγλικά)

https://www.nhmuseum.gr/en/applications/virtual-tour-of-the-lazaros-koundouriotis-historic-residence/

https://www.nhmuseum.gr/el/efarmoges/as-gnorisoume-tous-protagonistes-tis-epanastasis-tou-1821/

https://www.nhmuseum.gr/el/efarmoges/ta-opla-tin-epohi-tis-epanastasis-tou-1821/

https://www.nhmuseum.gr/el/efarmoges/ta-naytika-nisia-kai-i-elliniki-naysiploia-tin-epohi-tis-epanastasis-tou-1821/

https://www.nhmuseum.gr/en/applications/family-stories-families-with-history/

https://www.nhmuseum.gr/el/efarmoges/filellinismos-kai-filellines-sta-hronia-tis-ellinikis-epanastasis/

  1. Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα συμμετέχουν στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με τρεις παράλληλες ψηφιακές εκθέσεις στη Νάπολη, στην Αθήνα και στη Λευκωσία με τίτλο «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021» προϊόν συνεργασίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Ελλάδας, της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και του Κρατικού Αρχείο της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli). Συντονισμός, επιμέλεια καθ. Γιάννης Κορίνθιος. Σχετικό link: https://youtu.be/XuQmPkwmHF8

3. O Δήμος Ανατολικής Μάνης γιορτάζει την Επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με αφορμή τη σημαντική αυτή ημερομηνία παρουσιάζεται το ντοκυμαντέρ σε δύο μέρη, με τίτλο: “Η Μάνη και το 1821”.

Σχετικά links: https://youtu.be/Q2PNFZRAlaI, https://youtu.be/UEVgkxLn0s4

  1. Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, μία διαδικτυακή έκθεση με τίτλο «Από αγάπη για την Ελλάδα» αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Σχετικό link: 1821.ifg.gr

 

  1. «Λύκειον των Ελληνίδων»: έκθεση «ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021». Η

Έκθεση «με σημείο αναφοράς το ένδυμα», παρουσιάζει «τους μετασχηματισμούς του, τη

συμβολική του διάσταση, αλλά και τις  πολιτικές και άλλες χρήσεις του από την εποχή της

Επανάστασης έως σήμερα», σε 12 αυτοτελή επεισόδια, «το καθένα από αυτά με

διαφορετικό σενάριο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και συντελεστές».

Σχετικά links για 6οκαι 7ο  επεισόδιο:

https://1821.lykeionellinidon.com/thematikes-enotites/1821m2-o-polemos-sta-salonia

6. Tο Λύκειο Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου  “ΑΘΗΝΑ”, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 1821 αναπτύσσουν την εκπαιδευτική δράση «Πλούτος και Ιδέες στηρίζουν την Ελληνική Επανάσταση στις Ρουμανικές Χώρες» και εξετάζουν τη δράση και την επιρροή Ελλήνων της Μολδοβλαχίας στην Ελληνική Επανάσταση.  Σχετικό link:  https://blogs.sch.gr/bucharest-ellada2021/

  1. Μουσείο Μπενάκη “CLOSE UPS” στο πλαίσιο της Έκθεσης «1821 πριν και μετά». Tο μουσείο «διηγείται» την ιστορία πίσω από τους πίνακες ζωγραφικής σε σύντομα βίντεο.

Philhellenic painting-Failure of an undertaking: https://youtu.be/q1FAnij31Zc

Flag of the Greek War of Independencehttps://youtu.be/r9npAeA7v6c

Επιπρόσθετα, και ανεξάρτητα από την έκθεση, το μουσείο παρουσιάζει σε τρίλεπτα βίντεο γεγονότα και πρόσωπα της Επανάστασης. Σχετικά links:

Figures and Events of the Greek Revolution: https://youtu.be/tWcqIEh8c_A

Philhellenism and the Beginning of the Struggle for Independence:  https://youtu.be/TBNnka583gk

Kapodistrias and the Reign of Otto https://youtu.be/lgZIWFexJPs

  1. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση «επαναφέρει στην Αγορά την οριζόντια τομή σε ύψος 40εκ. της βάσης του γλυπτού Μνημείο Ζαλόγγου του γλύπτη Γεωργίου Ζογγόπουλου (Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre,”The Monument of Zalongo”, an artwork by sculptor George Zongolopoulos (28/01-31/05).

https://youtu.be/1cFVRiOvP1E

  1. British School at Athens: Ομιλία του καθηγητή του King’s College London με θέμα From the Europe of empires to the Europe of nation-states, Τhe Greek Revolution of 1821 in international context, 200 years on»

Σχετικό link: https://www.youtube.com/watch?v=BLt5Z8AH5jw