Περιπατητικές διαδρομές

1. Σάλακος – Μονή Προφήτης Ηλίας

profitisiliasΗ συγκεκριμένη διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας. Το μονοπάτι είναι χτιστό και ξεκινάει από ένα απότομο μέτωπο από βράχους που βρίσκεται πάνω από το χωριό Σάλακος και σε υψόμετρο 220 μέτρων. Εκεί είναι και οι πηγές του εξαιρετικής ποιότητας νερού της Ρόδου «Νύμφη». Το μονοπάτι καταλήγει στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 610 μέτρων.

Η διαδρομή είναι μήκους περίπου 650 μέτρων και διασχίζει ένα τοπίο με πυκνή βλάστηση και καταμετρημένα 115 είδη φυτών από τα οποία τα 20 είναι σπάνια και μοναδικής ομορφιάς. Τα περισσότερα και τα πιο αξιόλογα από αυτά φυτρώνουν την άνοιξη, από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου. Ανάμεσά τους διακρίνουμε μενεξέδες και ορχιδέες όπως επίσης και το σπανιότατο ενδημικό αγριολούλουδο πεονία.

Η βλάστηση που συναντάμε όλες τις εποχές του χρόνου ξεκινάει από ένα πλούσιο δάσος από πουρνάρια και θάμνους και ακολουθεί μία ομαλή ανάβαση ανάμεσα από κυπαρίσσια ανακατεμένα με λίγα πεύκα. Εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς και το ελάφι της Ρόδου της οικογένειας Platoni ή Dama Dama και το γεράκι Petritis. Η περιοχή είναι καταφύγιο άγριας ζωής και προστατευμένη από το πρόγραμμα Natura 2000. Σε όλη τη διαδρομή απολαμβάνουμε το δροσερό αεράκι του βουνού και την ασύγκριτη θέα στη θάλασσα.

Στη διαδρομή λίγο πριν την κορυφή συναντάμε και ένα άλλο καθολικό μοναστηράκι, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στην κορυφή και λίγο πριν το τέλος της διαδρομής συναντάμε και δύο μαγευτικά ξενοδοχεία, το «Έλαφος» και το «Ελαφίνα», που κτίστηκαν τη δεκαετία του 1930.

Τέλος, για τους πιο απαιτητικούς φυσιολάτρες και γι΄ αυτούς που αρέσκονται στην πεζοπορία, υπάρχουν και οι διακλαδώσεις του μονοπατιού. Οι κρυφές αυτές διαδρομές ανάμεσα στο δάσος οδηγούν με τη σειρά τους μέσα από μονοπάτια σε μοναστήρια, πηγές και ξέφωτα που θα ενθουσιάσουν τους περιηγητές.

2. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων
(Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Ιερά Μονή Καλόπετρας)

petaloudonΠαίρνοντας το δυτικό οδικό άξονα (επαρχιακή οδός Ρόδου– Καμείρου) και λίγο μετά το χωριό Παραδείσι, στρίβει κανείς αριστερά προς την Ψίνθο. Στην πορεία αυτή προς την Ψίνθο βρίσκεται η Κοιλάδα των Πεταλούδων. Η διαδρομή ξεκινάει από τη βόρεια είσοδο της Κοιλάδας όπου βρίσκεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε υψόμετρο 150 μέτρων. Το μονοπάτι είναι μήκους 1.300 μέτρων και καταλήγει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Καλόπετρας σε υψόμετρο 470 μέτρων.

Το μονοπάτι είναι οργανωμένο με γέφυρες, ξύλινα κάγκελα κι έχει τιμή εισόδου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσική Ιστορίας.

Είναι μία άνετη και ευχάριστη διαδρομή κατά μήκος της κατάφυτης ρεματιάς, με μικρούς καταρράχτες και λιμνούλες. Φιλοξενεί τις γνωστές πεταλούδες της Ρόδου (Panaxia quadipunctaria) οι οποίες συγκεντρώνονται εδώ κατά χιλιάδες το καλοκαίρι, από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Κοιλάδα είναι κατάμεστη από αυτές. Συγκεντρώνονται απ’ όλο το νησί σ’ αυτό το μέρος λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της Κοιλάδας η οποία χρησιμοποιείται από τις πεταλούδες ως τόπος συνάντησης. Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων υπάρχει και το μοναδικό στην Ευρώπη φυσικό δάσος από ένα είδος πλατάνου που λέγεται Υγράμβαρη (Ζηδιά).

3. Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας

tsampikaΑπό τον ανατολικό οδικό άξονα (εθνική οδός Ρόδου– Λίνδου), πριν από το χωριό Αρχάγγελος και στο σημείο όπου υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη «αριστερά Παναγία Τσαμπίκα», ξεκινάει ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος με πολλές στροφές μήκους περίπου 1.200 μέτρων ο οποίος καταλήγει σε μία πλατεία. Από εκεί ξεκινάει προς την κορυφή της απότομης πλαγιάς ένα φιδωτό μονοπάτι αποτελούμενο από 297 σκαλοπάτια.

Περνώντας μέσα από ένα μαγευτικό δάσος από κυπαρίσσια ανακατεμένα με λιγοστά πεύκα φυτρωμένα πάνω στο βραχώδες έδαφος, καταλήγουμε στην κορυφή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας Τσαμπίκας «της Ψηλής» σε υψόμετρο 320 μέτρων. Η πανοραμική θέα της γύρω περιοχής καθώς και η ατμόσφαιρα του μοναστηριού θα αποζημιώσουν τον επισκέπτη από τη μικρή σε μήκος αλλά απότομη ανάβαση.

Η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.


4. Παραθαλάσσιο μονοπάτι Ρόδος – Κρητικά (Κάτω Πέτρες)

kritikaΤο μονοπάτι ξεκινάει από το νότιο άκρο της παραλίας Ψαροπούλα στην είσοδο της πόλης της Ρόδου και τερματίζει στο βόρειο άκρο του όρμου της Ιαλυσού που αρχίζει ο οικισμός Κρητικά.

Αφού περπατήσει κανείς σε άμμο και σε απόσταση 300 μέτρων, αρχίζει το μονοπάτι το οποίο είναι χωμάτινο, με μικρό πετραδάκι σε κάποια σημεία του. Είναι μήκους περίπου 1.800 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων. Η θάλασσα βρίσκεται στα δυτικά ενώ στα ανατολικά υψώνεται μία απότομη πλαγιά. Καθ’ όλη τη διαδρομή υπάρχουν πέτρινα πεζούλια και μικρά αμφιθέατρα όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη δροσερή αύρα της θάλασσας και τις ώρες του δειλινού το ηλιοβασίλεμα. Επίσης υπάρχουν σκαλοπάτια που οδηγούν στην μη οργανωμένη παραλία που αν και κατά το πλείστο βραχώδης προσφέρεται για κολύμπι. Κάποια άλλα σκαλοπάτια οδηγούν στον κεντρικό οδικό άξονα κατά μήκος του μονοπατιού.

Το μονοπάτι είναι οργανωμένο, με καλαίσθητα πέτρινα τοιχία αντιστήριξης και ξύλινα κάγκελα που προφυλάσσουν τον περιπατητή από κάθε κίνδυνο. Προσφέρει μία θέα στο απέραντο γαλάζιο που ηρεμεί και γαληνεύει. Είναι μικρής δυσκολίας και επιστρέφει κανείς είτε από την ίδια διαδρομή είτε από τον κεντρικό οδικό άξονα.



5. Ανάβαση στον Αττάβυρο

atavirosΕίναι μία απαιτητική διαδρομή γιατί γίνεται σε μεγάλη υψομετρική διαφορά (750 μέτρων). Είναι η πιο γνωστή διαδρομή, η οποία ξεκινά από τα νότια του χωριού Έμπωνας. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές πορείες που μπορούν να γίνουν κυκλικά:
Η μία, η δυτικότερη, είναι η πιο ομαλή αλλά δεν έχει σήμανση, ξεκινά από ένα μικρό χωματόδρομο δίπλα σε εικονοστάσι, μπαίνει σε ρεματιά, την αφήνει με νοτιοδυτική κατεύθυνση και στη συνέχεια ανηφορίζει πάνω σε μία πετρώδη ράχη. Βγαίνοντας στο χωματόδρομο που οδηγεί στις ανεμογεννήτριες, τον ακολουθούμε μέχρι μετά την μεγάλη καμπή. Από το σημείο αυτό το μονοπάτι έχει κόκκινα σημάδια. Ακολουθούμε ανηφορικά τη ράχη, στη συνέχεια κατηφορίζουμε, τέμνουμε τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο ραντάρ της κορυφής και ανηφορίζοντας καταλήγουμε στα ερείπια του Ναού του Δία γνωστού και ως Αταβύριου Δία, στο πλάι της ψηλότερης κορυφής που δεν είναι προσπελάσιμη.
Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από το τέλος του χωματόδρομου (φράχτης με σκαλίτσα), κινείται αρχικά στο πλάι της ρεματιάς (διαθέτει λίγα κόκκινα σημάδια) και στη συνέχεια χωρίς μονοπάτι, είτε ίσια πάνω σε απότομο πεδίο είτε με μεγάλη τραβέρσα που καταλήγει σε ομαλή μικρή κοιλάδα κάτω από την κορυφή.

Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ανάβαση και από τη βόρεια άκρη του χωριού Άγιος Ισίδωρος με σηματοδοτημένο μονοπάτι που βγαίνει στις ανεμογεννήτριες και συνεχίζει όπως παραπάνω.

Όποια διαδρομή και να ακολουθήσει κανείς θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με τα απαραίτητα ρούχα διότι ακόμη και το καλοκαίρι η διαφορά της θερμοκρασίας είναι μεγάλη και υπάρχει πάντα περίπτωση εμφάνισης ομίχλης. Επίσης δεν υπάρχει καμία κρήνη ή πηγή για προμήθεια νερού. Η φυσιολογία του εδάφους είναι κυρίως πετρώδης και χωμάτινη.

 


6. Αρχαιολογικός χώρος μεσαιωνικής τάφρου

 

tafrosΣτα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. η αρχαία πόλη της Ρόδου εξαιτίας της λαίλαπας των Αραβικών Επιδρομών συρρικνώνεται. Η Μεσαιωνική Πόλη που σχηματίζεται και οχυρώνεται σταδιακά παίρνει τη σημερινή της μορφή με την Τάφρο τον 16ο αιώνα μ.Χ.
Η συνολική διαδρομή της Μεσαιωνικής Τάφρου είναι μήκους 2.300 μέτρων και σε αρκετά σημεία της το πλάτος της φτάνει τα 70 μέτρα. Είναι ένας ευχάριστος περίπατος κάτω από γέφυρες και μεσαιωνικούς πύργους, προμαχώνες και επάλξεις, μέσα στο κέντρο της πόλης και μακριά από τη βουή της. Είναι ένα ζωντανό μνημείο στην κυριολεξία του όρου, φορτωμένο με μνήμες και ιστορία.
Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη καθημερινά, όλο το 24ωρο και όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα σημεία εισόδου- εξόδου της διαδρομής είναι:

  1. από το λιμάνι του Μανδρακίου (πίσω από την κεντρική πιάτσα των ταξί),
  2. από την Πύλη της Ακαντιάς, και
  3. από την Πύλη των Κανονιών.


7. Περίγυρος των τειχών

perigirosteixonΗ διαδρομή πάνω στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης είναι μήκους 1.100 μέτρων. Ξεκινάει από την Πύλη των Κανονιών και καταλήγει στην Πύλη του Αγίου Ιωάννη ή Πύλη Κοσκινού, προσφέροντας πανοραμική θέα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Είναι μία ιδιαίτερη διαδρομή, καθώς εκτός από την πανοραμική θέα που προσφέρει σε μία πόλη που έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εμπνέει ιερότητα καθώς χιλιάδες νέοι άνθρωποι έπεσαν στις μικρές και μεγάλες πολιορκίες της Ρόδου βάφοντας τα τείχη με το αίμα τους. Η τιμή εισόδου και τα ωράρια καθορίζονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ανάλογα με τις ανάγκες τις εκάστοτε περιόδου.




8. Αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου

akropolilindouΣτο χώρο της Αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου όπου βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο υπάρχει και ένα πλούσιο άλσος από μυρτιές, δάφνες, βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Ανάμεσα στα δέντρα διαγράφονται και αρκετά μονοπάτια που μπορεί κανείς να ακολουθήσει απολαμβάνοντας τη φύση με φόντο τις αυστηρές δωρικές γραμμές του τοπίου.


9. Λόφος του Φιλερήμου στην Ιαλυσό

filerimosΗ διαδρομή αυτή ξεκινάει από τους πρόποδες του λόφου του Φιλερήμου όπου μπορεί κανείς να φτάσει ακολουθώντας το δυτικό οδικό άξονα (επαρχιακή οδός Ρόδου– Καμείρου ) και στρίβοντας αριστερά στη διασταύρωση της Ιαλυσού όπου υπάρχει και η σχετική πινακίδα «Ακρόπολη Φιλερήμου».

Στους πρόποδες φτάνει κανείς διανύοντας μια απόσταση 1.500 μέτρων μέσα από το χωριό. Εκεί υπάρχει βρύση με κρυστάλλινο νερό. Ξεκινάμε τον ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέσα από πεύκα, βελανιδιές και φασκομηλιές για να καταλήξουμε μετά από 2.000 μέτρα στα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία του Νέου και του Προφήτη Ηλία του Παλιού όπου επίσης υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό στ’ αριστερά μας. Ακολουθώντας τον ίδιο ανηφορικό δρόμο απολαμβάνουμε την καταπληκτική θέα της Ιαλυσού και του όρμου της Ιαλυσού. Συνεχίζοντας, φτάνουμε μέσα από το καταπράσινο τοπίο σε μια μεγάλη πλατεία όπου υπάρχει ένα αναψυκτήριο κάτω από μία τεράστια βελανιδιά. Μέχρι το σημείο αυτό η πρόσβαση γίνεται και με όχημα και το συνολικό μήκος της από τους πρόποδες είναι 4.000 μέτρα.

filerimos2Από το σημείο αυτό η πρόσβαση συνεχίζεται μόνο πεζή και για άλλα 500 μέτρα. Αριστερά, ανεβαίνοντας 33 πέτρινα πλατιά σκαλοπάτια, φτάνει κανείς στην Ακρόπολη της Ιαλυσού και στην Ιερά Μονή Παναγίας του Φιλερήμου. Λίγο πιο πέρα, περί τα 100 μέτρα και κατεβαίνοντας 5 σκαλοπάτια, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού. Πηγαίνοντας δεξιά και περνώντας μέσα από τον πευκόφυτο Γολγοθά με τις 14 πέτρινες αναπαραστάσεις που αντιστοιχούν στις στάσεις που έκανε ο Κύριος ανεβαίνοντας το δρόμο του μαρτυρίου, φτάνει κανείς σε ένα πλάτωμα όπου υψώνεται επιβλητικός ο Σταυρός. Κατασκευάστηκε ξανά το 1996 και έχει ύψος 17,80 μέτρα. Εσωτερικά διαθέτει 66 σκαλιά. Μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 25 επισκέπτες. Από εκεί η θέα είναι μοναδική.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά παγώνια που δίνουν ένα μοναδικό χρώμα στο τοπίο. Μπορεί κανείς να θαυμάσει τη φύση και να ηρεμήσει με τη γαλήνη που προσφέρει η όλη διαδρομή. Οι μυρωδιές που αναδύονται από τις αψιθιές, τις φασκομηλιές και άλλους θάμνους είναι μεθυστικές. Στο τέλος του Ιανουαρίου ως τις αρχές του Μαρτίου μπορεί κανείς να βρει το άγριο κυκλάμινο που φύεται στην περιοχή. Η κατάβαση γίνεται από την ίδια διαδρομή. Είναι ήπιας δυσκολίας και το υψόμετρο ανέρχεται στα 247 μέτρα.

10. Πηγές Καλλιθέας

pigeskalitheasΟι Πηγές της Καλλιθέας βρίσκονται εννέα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Ρόδου και τρία χιλιόμετρα πριν από το τουριστικό θέρετρο του Φαληρακίου.

Η ιαματική τους δράση ήταν γνωστή ήδη από την αρχαία εποχή και τα χρόνια των Ιπποτών. Σήμερα η περιοχή είναι αγαπητή λόγω του φυσικού της κάλλους τόσο στους ντόπιους που γιορτάζουν εκεί την άνοιξη και την εργατική Πρωτομαγιά όσο και στους επισκέπτες, ιδιαίτερα σε αυτούς που διαμένουν στη γύρω περιοχή.

Στην περιοχή υπάρχει ένα πευκοδάσος με μονοπάτια και δρομάκια που προσφέρεται για περιπάτους. Κάποια από αυτά καταλήγουν σε αμμουδερούς κολπίσκους αλλά και σε βραχώδεις ακτές που η θάλασσα σμίλεψε περίτεχνα στο πέρασμα των αιώνων.

Για να ξαποστάσει κανείς μπορεί να επισκεφτεί το συγκρότημα των Πηγών Καλλιθέας που είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ρόδου. Στις άψογα οργανωμένες εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Διαθέτει καφέ, σνακ και μία όμορφη παραλία.


11. Επτά Πηγές

7pigesΠαίρνοντας την εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου, στη διασταύρωση των Κολυμπίων, στρίβουμε νότια προς την Αρχίπολη. Δύο– τρία χιλιόμετρα πριν την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου βρίσκονται οι Επτά Πηγές.

Πρόκειται για μία μαγευτική τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά. Είναι ένα μέρος όπου αποκαλύπτεται το μεγαλείο της φύσης και η γενναιοδωρία της προς τη Ροδίτικη ύπαιθρο.

Κοντά στο ποτάμι με τα κρυστάλλινα νερά των αστείρευτων επτά πηγών υπάρχουν χωμάτινα μονοπάτια που προσφέρονται για περιπάτους.

Στην περιοχή λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο όπου μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη φύση.

12. Όρμος της Απολακκιάς.

APOLAKKIAΣτα νότια του νησιού κοντά στο χωριό Απολακκιά απλώνεται ο όρμος της Απολακκιάς. Είναι προστατευμένος από το πρόγραμμα Natura 2000 λόγω του οικοσυστήματος, των αμμόλοφων, ενός θαμνώδους αγριόκεδρου που ονομάζεται Άρκευθος και της χελώνας Kareta-Kareta που γεννάει τα αυγά της στην περιοχή.

Την εποχή του φθινοπώρου η αμμουδιά είναι γεμάτη με αγκαλιές από λευκά κρίνα της θάλασσας.

Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα αμμουδερά μονοπάτια και στους χωματόδρομους της περιοχής από τους Φούρνους μέχρι το Λιμνί. Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Καλάμου μπορεί κανείς να ξαποστάσει και να απολαύσει τη θέα, ιδιαίτερα τις ώρες του δειλινού, με τον ήλιο να σβήνει μέσα στα νερά του άγριου Καρπάθιου πελάγους.