Πλούσιο είναι το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου με την καθοδήγηση και υποστήριξη της κας. Άννας Ζωάννου, αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, αφού τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε πλήθος δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης προς τη μαθητική κοινότητα και προς ομάδες επαγγελματιών που έρχονται σε άμεση επαφή με τη γυναίκα θύμα βίας. Συνολικά ενημερώθηκαν για τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας περίπου 300 άτομα.

Συγκεκριμένα, η κοινωνιολόγος κα. Μηνατσή Εύη και η ψυχολόγος κα. Φακιδαράκη Δέσποινα, στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, επισκέφθηκαν το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου ενώ κατά το ίδιο διάστημα, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας, πραγματοποίησαν ομιλία στους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ρόδου στο χώρο του κινηματογράφου “Παλλάς” με τίτλο: “Ενδοοικογενειακή βία: Ευαισθητοποίηση των νέων στις προειδοποιητικές ενδείξεις μίας βίαιης σχέσης”.

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στις δράσεις είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε θέματα που συνδέονται με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στα στατιστικά στοιχεία και τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο, τις μορφές και τα είδη της βίας, καθώς και στο νομικό πλαίσιο στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και βιωματικών ασκήσεων, στην αναγνώριση των ενδείξεων μιας βίαιης σχέσης, στους τρόπους παρέμβασης από τη θέση του παρατηρητή, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης από τη θέση θύματος και θύτη.

Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου, επίσης, η ομιλία με τίτλο: “Ενδοοικογενειακή Βία: Πρόληψη και Αντιμετώπιση. Πρώτη Προσέγγιση του Θύματος” προς στους σπουδαστές νοσηλευτικής του ΔΙΕΚ Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και αντίστοιχα προς την ομάδα των διασωστών-πληρώματος ασθενοφόρου στο χώρο της σχόλης. Μέσω της παροχής στοιχείων και της προβολής οπτικοακουστικού υλικού, οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τα θέματα που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, τα έμφυλα στερεότυπα και τα ζητήματα των διακρίσεων λόγω φύλου με απώτερο στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίησή τους ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο πρώτης προσέγγισης των γυναικών θυμάτων βίας αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πληροφόρηση των γυναικών σχετικά με τα δικαιώματα τους.

NO COMMENTS