Πολιτιστικό καλοκαίρι στην Τήλο

  0
  61
  Print

  ΓΕΛΩΝ ο Τήλιος ο Ολυμπιονίκης

  Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο , ο Γέλων γεννήθηκε το 540π.χ. στη Τήλο της Δωδεκανήσου και πέθανε ο 478π.χ. ένδοξος και δημοφιλής.

  Γίνεται μεγάλος τύραννος της Γέλας της Σικελίας και αργότερα των Συρακουσών. Είναι ο μεγαλύτερος γιός του Δεινομένη και κατευθείαν απόγονος του ΤΗΛΙΝΗ, που γράφει ανεξίτηλες σελίδες στη Σικελική Ιστορία.

  Το 488π.χ. γίνονται οι 73οι Ολυμπιακοί αγώνες και κερδίζει στην αρματοδρομία τεθρίππου και χαρίζει στους Δελφούς το άρμα του.

  Στην αρχή διετέλεσε στρατηγός και διακρίνεται για την ανδρείαν του και την τόλμη του.

  Αργότερα μετά από διάφορα ιστορικά γεγονότα καταλαμβάνει την εξουσία. Γίνεται γνωστός στη Ρόδο, γιατί μαζί με τον αδερφό του Ιέρωνα, στον καταστρεπτικό σεισμό που γίνεται στη Ρόδο, στέλλουν εκατό αργυρά τάλαντα και δίνουν ατέλεια στα εμπορεύματα της Ρόδου.

  Λίγο αργότερα κατορθώνει να ενώσει τις Ελληνικές πόλεις της Σικελίας σ΄ένα βασίλειο. Από τότε έχουμε το φημισμένο βασίλειο της Σικελίας και της Νοτίου Ιταλίας.

  Το 485π.χ. αναγνωρίζεται τύραννος των Συρακουσών. Τα νομίσματα που κόβει έχουν από τη μια όψη τη μορφή του προσώπου του και ένα άρμα από την άλλη όψη. Αυτά θεωρούνται αρχαιολογικός από τα πιο σπουδαία.

  Παραχωρεί τη Γέλα στον αδελφό του Ιέρωνα και αυτός αναλαμβάνει την εξουσία στις Συρακούσες. Επίσης, εποχής του οι Συρακούσες γνωρίζουν μεγάλες δόξες και στολίζονται με καλλιτεχνικά μνημεία, με ναούς, αγάλματα κ.λ.π. Ακόμη το περίφημο θέατρο των Συρακουσών ,που σώζεται μέχρι σήμερα, ιδρύεται επί της εποχής του. Αναπτύσσει το εμπόριο, τη γεωργία, την ναυτιλία. Το λιμάνι γίνεται κέντρο εμπορίου.

  Έκανε σημαντικούς πολέμους ιδιαίτερα με τους Καρχηδόνιους και τον κάνει κυρίαρχο ολόκληρης της Σικελίας.

  Για τη μεγάλη του νίκη στέλλει στους Δελφούς μια χρυσή ΝΙΚΗ επάνω σε χρυσό τρίποδα για το θεό Απόλλωνα.

  Ακόμα και σήμερα σώζεται στον αρχαιολογικό των Δελφών η βάση του χρυσού τρίποδα με την επιγραφή του.

  Πέθανε το 478π.χ. σε ηλικία 62 ετών παραδίδοντας την εξουσία στον αδελφό του Ιέρωνα.

  Αυτόν τον μεγάλο απόγονο του ιεροφάντη ΤΗΛΙΝΗ , ο Σύλλογος Τηλίων Ρόδου «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» θα τιμήσει στις 12 Αυγούστου 2017 στο νησί του, την Τήλο με διάφορες πολιτιστικοαθλητικές εκδηλώσεις, με συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη συμμετοχή του Συλλόγου Τήλου «Νέα Ομόνοια».

  Ο Πρόεδρος

  Νίκος Παπαεμμανουήλ