Παρουσίαση Λευκώματος Φωτογραφίας Δημήτρη Προκοπίου: ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 και ώρα 20:30, στο θερινό κινηματοθέατρο Ρόδον, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και ο Δημήτρης Προκοπίου, μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν το φωτογραφικό Λεύκωμα ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ.

Κυριακή 28 Αυγουστου 2022 – 20:30 Κινηματοθέατρο Ρόδον
Παρουσίαση Λευκώματος Φωτογραφίας Δημήτρη Προκοπίου
“ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ”
Εκδόσεις: ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ
Επιμέλεια: Μίλτος Φραγκόπουλος
Σχεδιασμός: Έκδοσης Δημήτρης Βούρδογλου
Επίμετρο: Μάνος Αναστασιάδης
Χαιρετισμοί: Αλέξανδρος Λουιζίδης, Μαγδα Τσιρογιάννη, Νάκης Σκορδίλης, Κατερίνα Ζουγανέλη
Σχόλιο: Βασίλης Καρκατσέλης
Στην εκδήλωση το Βιβλίο Παρουσιάζει ο Νίκος Ξυλουράς και ο Θανάσης Χειμωνάς

Οι ενότητες του Λευκώματος:
Μύκονος – Ρόδος – Θαλασσινά Τοπία – Μούσες
Στην ενότητα Θαλασσινά Τοπία παρουσιάζονται φωτογραφίες από τη Ρόδο και τη Σκιάθο.
Ο Δημήτρης Προκοπίου εκ Μακρινίτσας γεννημένος στο Βόλο είναι ένας φωτογράφος που έχει ωριμάσει μέσα από μια θητεία περίπου τριών δεκαετιών στην τέχνη αυτή, χωρίς ποτέ όμως να λειτουργήσει ως επαγγελματίας (κι αυτό έχει τη σημασία του). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου (όπου έχει ζήσει και εργαστεί για αρκετά χρόνια), Μύκονος, Ρόδος, Ικαρία, Σάμος, Πάρος, Πόρος και Σύρος, ενώ έργα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους καταλόγους και συλλογικές εκδόσεις.
Παράλληλα, έχει βρει ένα γόνιμο πεδίο συνεργασίας με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και αναζητήσεις στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου επέλεξε να ενταχθεί το 2003.
Όλα αυτά τα χρόνια, καταγράφοντας στιγμιότυπα από τις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σαν ένας περιπλανώμενος, ένας flâneur, που συλλέγει τα ευρήματα που εντοπίζει στις διαδρομές του, έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό σε όγκο και ποιοτικά αξιόλογο φωτογραφικό υλικό.
Με αυτό το λεύκωμα έρχεται τώρα να καταθέσει μια μικρή ανθολόγηση από τις καταγραφές μιας εικοσιπενταετίας στα μέρη του πελάγους που τα γνώρισε βαθιά και τα αγάπησε.
Βέβαια, οποιαδήποτε έκδοση με φωτογραφίες του Αιγαίου στην Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να πει μια ιστορία χιλιοειπωμένη, να επαναλάβει κάτι που έχει υπερεκτεθεί και καταστεί τετριμμένο.
Όμως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματά του ο Προκοπίου, αντιμάχεται αυτόν τον κίνδυνο γιατί η ματιά του έχει μια ξεχωριστή ιδιότητα, η οποία ίσως σχετίζεται και με τον τρόπο που βιώνει την παρουσία του στο χώρο αυτό: και από μέσα (σαν ντόπιος) και απ’ έξω (σαν ξένος επισκέπτης). Είναι δύο οπτικές γωνίες από τις οποίες παρατηρεί, και γι’ αυτό και ο τίτλος «Παραλλάξεις» στο λεύκωμα που παρουσιάζει.
Με την υποστήριξη:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΟΔΙΑΚΗ

Date

Αυγ 28 2022
Expired!

Time

20:30

Location

Θερινό Κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ
ΡΟΔΟΣ

NO COMMENTS