Ευρεία σύσκεψη Αυτοδιοικητικών Φορέων και Πολιτών της Νότιας Ρόδου, πραγματοποιήθηκε στο Γεννάδι, με θέμα τις δομές Υγείας στη Νότια Ρόδο και τη λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου του Γενναδίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν : ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, γιατρός Θωμάς Σωτρίλλης, η Αντιδήμαρχος Υγείας, γιατρός Άννα Ζωάννου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Δημοτικός Σύμβουλος Νότιας Ρόδου, Μιχάλης Παλαιολόγος και οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης, Γιώργος Πόκκιας και Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου. Επίσης παρέστησαν οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων :  Γενναδίου Γιώργος Μανωλάκης, Απολακκιάς Στάθης Διαμαντής, Αρνίθας Γιώργος Μανουσάκης, Βατίου Βασίλης Καλαποδάκης, Ιστρίου Βασίλης Βουκκής, Κατταβιάς Νίκος Ζαννετάκης, Λαχανιάς Βασίλης Μιχαήλ, Μεσαναγρού Χαράλαμπος Λάμπρου και Προφύλιας Σταμάτης Χατζησάββας – Νικολαΐδης.

Επίσης παρευρέθησαν οι ξενοδόχοι της περιοχής Κώστας Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Κώστας Μηνέττος μέλος του ΔΣ της Ε.Ξ.Ρ, Γιάννης Χατζηλαζάρου, οι πρώην Κοινοτάρχες Ασκληπιείου Δημήτρης Ζανεττούλης και Γενναδίου Σταύρος Ακκούρης και άλλοι.

Στην εισήγηση του, ο μοναδικός μόνιμος  Ιατρός του Πολυδύναμου Ιατρείου Γενναδίου Νίκος Οικονόμου, περιέγραψε παραστατικά τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ιατρείο Γενναδίου αλλά και οι δομές Υγείας στη περιοχή, τους κινδύνους που υπάρχουν για την Ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής, εξέπεμψε S.O.S και ζήτησε άμεσες ενέργειες και δράσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα περιστατικά που διαχειρίζεται το Πολυδύναμο, μόνο κατ ευφημισμό, Ιατρείο Γενναδίου, είναι πολλαπλάσια ακόμα και από Κέντρα Υγείας. Υπάρχει μόνο ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής και από κανένας έως στη καλύτερη περίπτωση 3 αγροτικοί γιατροί  σε όλη τη περιοχή. Το Ιατρείο εξυπηρετεί περίπου 4000 μόνιμους κατοίκους, άνω των 5000 εργαζομένων από άλλες περιοχές που απασχολούνται στις τουριστικές μονάδες της περιοχής και αρκετές δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών που χρήζουν ανάγκης ύπαρξης μόνιμων και σταθερών δομών Υγείας, ενώ αίσθηση προκαλεί  και το γεγονός ότι το τελευταίο καιρό ακόμα και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε έδρα τη γειτονική Πυλώνα, απομακρύνθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Θωμάς Σωτρίλλης, δεσμεύτηκε για στήριξη των δικαιολογημένων και επιτακτικών διεκδικήσεων των Φορέων της περιοχής, ενώ η Αντιδήμαρχος Υγείας, Άννα Ζωάννου, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις προσπάθειες του Δήμου, να στηρίξει τις ελλιπείς κρατικές δομές Υγείας.

Ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Παλαιολόγος, έκανε παράθεση όλου του ιστορικού των διεκδικήσεων της περιοχής για αναβάθμιση των δομών Υγείας, εφαρμογή του ΦΕΚ ΤΟΥ 2009 περί λειτουργίας του ως Πολυδύναμο Ιατρείο και την ανάγκη να διεκδικήσει η περιοχή, Κέντρο Υγείας.

Στην ανάγκη ανάληψης δράσεων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων για αξιόπιστες δημόσιες δομές Υγείας στη περιοχή, αναφέρθηκε και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, σε συνάρτηση με την αυξανόμενη Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής.

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Γιώργος Πόκκιας, αναφέρθηκε στην ανάγκη τεκμηρίωσης με πειστικά επιχειρήματα των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων για αξιόπιστες και ασφαλείς δομές Υγείας, στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων της περιοχής, έκανε λόγο για σύσταση λόμπυ της Νότιας Ρόδου και περιέγραψε βήμα βήμα τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν, για να πειστεί και να πιεστεί η Κυβέρνηση, να ενσκήψει στο τεράστιο ζήτημα και να δώσει άμεσες λύσεις.

 Ακολούθησαν τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων, ενώ θετικά αξιολογήθηκε η διάθεση προσφοράς, συμβολής και στήριξης των δομών Υγείας στη Νότια Ρόδο, με κάθε μέσο υλικό και θεσμικό, από τους Επιχειρηματίες της περιοχής.

Συνοπτικά, αποφασίστηκαν τα παρακάτω :

  • Να ζητηθεί επιτακτικά και άμεσα, η εφαρμογή του ΦΕΚ του Κανονισμού Λειτουργίας του Πολυδύναμου Ιατρείου με στελέχωσή του, που είναι κενό γράμμα από το 2009.
  • Να επικαιροποιηθεί το αίτημα αναβάθμισης των δομών Υγείας της Ν. Ρόδου, με αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
  • Να στηριχθούν με όσα μέσα υπάρχουν, οι δομές Υγείας της Νότιας Ρόδου από την Αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού.
  • Να βρεθεί ακίνητο στη περιοχή ώστε, να ζητηθεί η δημιουργία και λειτουργία πλήρους Κέντρου Υγείας.
  • Να επισκεφτεί κλιμάκιο Φορέων και Πολιτών της Νότιας Ρόδου τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Υγείας, τους Αρχηγούς των Κομμάτων, να τους παρατεθούν οι διεκδικήσεις  και να απαιτηθεί  άμεσα η  υλοποίηση τους.
  • Αν όλα αυτά δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα σχεδιαστούν και θα πραγματοποιηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις, γιατί το Αγαθό της Υγείας και της Ασφάλειας των Πολιτών είναι πάνω απ όλα και αδιαπραγμάτευτο.

NO COMMENTS