Συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου σε συνέδριο της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα ιστορικά τείχη και τις μεσαιωνικές πόλεις

0
187

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, κ. Γιώργο Κακούλη, συμμετείχε, κατόπιν πρόσκλησης, στις εργασίες του συνεδρίου της ΟΥΝΕΣΚΟ αναφορικά με τη διαχείριση των ιστορικών τειχών, που πραγματοποιείται στην Σιένα της Ιταλίας στις 26-27 Ιανουαρίου.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ρόδου τόνισε πως η διατήρηση, η προστασία και η ανάδειξη των ιστορικών τειχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εικόνα και την ταυτότητα ενός τόπου και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μέσο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. «Απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση και μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των Μεσαιωνικών Πόλεων, προκειμένου να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των οικιστικών συγκροτημάτων, να προσαρμοστούν στις νέες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, καθώς και να διατηρηθεί ο μνημειακός και ιστορικός τους χαρακτήρας».

Ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η παρακολούθηση των απαιτούμενων δράσεων και παρεμβάσεων απαιτεί την ανάπτυξη συνεργειών και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης για την Μεσαιωνική Πόλη, που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ρόδου, το οποίο αντανακλά τη βούληση του Δήμου για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ανεξέλεγκτη τουριστική υπερεκμετάλλευση, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από αυθαίρετες κατασκευές, στην παράνομη κατοχή δημόσιου χώρου, στην έκθεση των εμπορευμάτων και στην ηχορύπανση.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Χατζηδιάκος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο της Σιένας, και τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η από κοινού υποβολή πρότασης συνεργασίας για τη διατήρηση και προστασία των κάστρων και των τειχών.

Να σημειωθεί πως στο συνέδριο συμμετέχουν 28 πόλεις από 13 χώρες του κόσμου. Από Ελληνικής πλευράς, πέραν του Δήμου Ρόδου, συμμετέχει και ο Δήμος Κέρκυρας

NO COMMENTS