Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, όπως είχε προγραμματιστεί τους τελευταίους μήνες, έλαβε χώρα η ανάβαση – κατάβαση Αταβύρου, ως, από κοινού, συνδιοργάνωση του Τμήματος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ισιδώρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή σημείωσε η συνολική εκδήλωση που συμπεριελάμβανε εκτός από την ανάβαση, την περιήγηση στο ιερό του Αταβυρίου Διός που βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου όρους αλλά και την μουσική βραδιά την οποία άνοιξε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου υπό την δ/νση του κ. Μιχάλη Καλαεντζή και συνέχισε έως τις βραδινές ώρες λαϊκή ορχήστρα.

   Είναι γεγονός ότι την Κυριακή 15 Μαΐου γνώρισαν, όσοι τόλμησαν να αναμετρηθούν με την απαιτητική πρόκληση της ανάβασης, αλλά και τις ασυνήθιστα αντίξοες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν, πέρα από τις κανονικές και συνήθεις για την γεωγραφική περιοχή κατά τον μήνα Μάιο, την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου από το υψόμετρο των 550-600 μ. που βρίσκεται η Τοπική Κοινότητα Αγίου Ισιδώρου, έως την κορυφή των 1.215 μέτρων, του οποίου η ιδιαιτερότητα απέκτησε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περαιτέρω απαιτητική πρόκληση για τους ορεινούς πεζοπόρους, εξαιτίας των προαναφερόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όσοι έτυχε να βιώσουν στην πράξη αυτό το τοπίο σε χιονισμένη χειμερινή περίοδο, μπορούν να κατανοήσουν ακριβώς τι σημαίνει άγρια ομορφιά του όρους Ατάβυρος με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ξεκίνησαν λοιπόν από την αφετηρία του ορεινού μονοπατιού γύρω στους 250 ορεινούς πεζοπόρους, από τους οποίους οι μισοί σχεδόν χρειάστηκε, όταν οι συνθήκες πλέον δεν ευνοούσαν να μεταφερθούν, από την κορυφή, με την καταλυτική βοήθεια των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Παράρτημα Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου), του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, “Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών”, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών (Ε.Ο.Π.Κ. C.B. Δωδεκανήσου), και κατοίκων-οδηγών οχημάτων τετρακίνησης της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ισιδώρου, τους οποίους συνολικά ευχαριστούμε. Βέβαια, πάρα πολλοί τολμηροί και εξοικειωμένοι με τις αρνητικές καιρικές συνθήκες ορεινοί πεζοπόροι, τους οποίους και συγχαίρουμε, περαίωσαν εξολοκλήρου την κατάβαση, υπό συνεχόμενη βροχή.

   Ακολούθως στο πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Ισιδώρου «Νίκος Γκάλης», έλαβε χώρα μουσική βραδιά, όπου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος Φώτης, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Δ. κ. Πάππου Ι., ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης Ι. και ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Παρδαλός Στέργος, την οποία, όπως προαναφέρθηκε, άνοιξε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, υπό την διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καλαεντζή, που άφησε άριστες εντυπώσεις και ανεξίτηλες συγκινητικές στιγμές στους συμμετέχοντες ορεινούς πεζοπόρους και στους υπόλοιπους πολίτες – δημότες (πέραν των 500 ατόμων) που παρευρίσκονταν. Στο κοινό, ο αριθμός του οποίου, σημειωτέον, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις, συγκινητικά, φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες των μελών, των νέων, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ισίδωρος», της Ποδοσφαιρικής Ομάδας του Αγίου Ισιδώρου, των απλών γυναικών νοικοκυρών-μαγείρων-κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας, προσφέρθηκε δωρεάν παραδοσιακό φαγητό και ευγενέστατη φιλοξενία. Την βραδιά ολοκλήρωσε μουσικά, λαϊκή ορχήστρα, με νέους λαϊκούς οργανοπαίχτες και την συμμετοχή του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού κ. Σάββα Φωτεινή. Συνολικά τους ανωτέρω ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον καθένα ξεχωριστά.

   Επίσης, ένθερμα ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τους υπηρεσιακούς παράγοντές της, συνολικά, που παρέλαβαν, ενδυνάμωσαν και απεδέχθησαν, τελικώς, το αίτημα της Υπηρεσίας μας να παρευρίσκεται αρχαιολόγος για τις ανάγκες της περιήγησης στο ιερό του Αταβυρίου Διός. Ειδικότερα ευχαριστούμε, την αρχαιολόγο κυρία Χαρά Παλαμιδά, η οποία εμπεριστατωμένα, κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες (υπό συνεχή βροχή), υπερέβην εαυτόν και έφερε εις πέρας επαξίως την σχετική αρχαιολογική ενημέρωση, την οποία ευελπιστούμε, εν καιρώ, και όταν οι περιστάσεις συγχωρήσουν να επαναλάβουμε, εκ νέου.

   Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την Δ/νση Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων του Δήμου Ρόδου, που παρεχώρησε τα λεωφορεία και τους εξαίρετους οδηγούς της, για τις ανάγκες της δωρεάν μετακίνησης των ορεινών πεζοπόρων από την πόλη της Ρόδου έως την Τοπική Κοινότητα Αγίου Ισιδώρου, όπως επίσης το Γραφείο Γενικού Τουρισμού «Χρυσοβέργης Α.Ε» και το στέλεχός του κ. Διακοναστάση Γρηγόριο, δια των οποίων έγινε πραγματικότητα η δωρεάν ευγενική παραχώρηση του λεωφορείου που μετέφερε τα μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ρόδου.

   Τέλος, τονίζεται ότι η συνολική εκδήλωση στηρίχθηκε εμπράκτως, από τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ρόδου για θέματα Παιδείας και Αθλητισμού κ. Παρδαλό Στέργο, την Τοπική Κοινότητα Αγίου Ισιδώρου-Ρόδου, τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αγίου Ισιδώρου, τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Παράρτημα Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, “Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών”, τα μέλη της ομάδας Ε.Ο.Π.Κ. C.B. Δωδεκανήσου, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, την Διοίκηση και τα στελέχη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου.

   Θα ακολουθήσει σχετικό, εκτενές, Δελτίο Τύπου και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ισιδώρου, όπου για λόγους ηθικής τάξης θα μνημονεύονται συνολικά χορηγοί και γενικότεροι υποστηρικτές της εκδήλωσης, που δεν αναφέρονται στο παρόν, λόγω αναρμοδιότητας του Τμήματος Αθλητισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Ρόδου, οι οποίοι ήρθαν σε έμμεση ή άμεση επαφή και συνεργασία με τον προαναφερόμενο Πολιτιστικό Σύλλογο και στήριξαν με την έμπρακτη συμπαράστασή τους την θετική περαίωση της Ανάβασης – Κατάβασης Αταβύρου 2016 και των δρώμενων που την πλαισίωσαν.

   Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν Δελτίο Τύπου παραχωρήθηκαν ευγενικά από το πλούσιο σχετικό φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό που διατηρεί ο πατέρας Ισίδωρος Παφιάκης, αλλά και από τον κ. Αναστασά Τάκη, τους οποίους και ευχαριστούμε, ειλικρινώς.

NO COMMENTS