Παραχώρηση Κτήματος Βάρης στο Δήμο Ρόδου

0
67

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                                         Ρόδος  18/6/2018

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ                                                                      Αρ. Πρωτ. : 2/37557

Θέμα: Παραχώρηση  Κτήματος Βάρης στο Δήμο Ρόδου

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο αίτημα για παραχώρηση του κτήματος του  Γεωργικού Σταθμού της Βάρης στον Δήμο της Ρόδου (σε πρώτη φάση και του Καλαμώνα σε δεύτερη), με αφορμή  και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο  κτήμα την Τρίτη 12/06/2018.

Είναι  γνωστό σε σας το ιστορικό του αιτήματος, αλλά εν συντομία σας υπενθυμίζουμε ότι  με την με αριθμ. 676/29067/12-3-2012 απόφαση του πρώην Υπουργού κ. Σκανδαλίδη εγκρίθηκε η «Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του κτήματος Βάρης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ρόδου στο Δήμο Ρόδου». Ο Δήμος Ρόδου  αποδέχθηκε την  παραχώρηση και από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν γραπτές και τηλεφωνικές ενοχλήσεις και υποβολές σχεδίων αξιοποίησης  προς το Υπουργείο και  τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου  να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, κάτι που δεν συνέβη ποτέ με ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,  ενώ η παραπάνω απόφαση παραμένει σε ισχύ και επιπλέον ο Δήμος διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις παρεμβάσεις τόσο στις υποδομές όσο και στο κτήμα. Οι παρεμβάσεις αυτές κατέστησαν αναγκαίες γιατί όλα αυτά τα χρόνια της απόλυτης εγκατάλειψης είχαν σαν αποτέλεσμα τη φθορά τόσο του φυτικού κεφαλαίου όσο και των μηχανημάτων και υποδομών, αλλά και την λεηλασία εργαλείων και μηχανημάτων ακόμη και την επανειλημμένη  παραβίαση και βανδαλισμό των κτιρίων.

Όλα αυτά τα διαπιστώσατε και ο ίδιος στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο νησί στις 17 Απριλίου 2018, όπου και υποσχεθήκατε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός ενός μηνός και την πραγματοποίηση τεχνικής σύσκεψης για την επίλυση των λεπτομερειών της παραχώρησης. Φυσικά τίποτε από τα δύο δεν έγινε, κάτι που δεν μας προξένησε έκπληξη αλλά λύπη μέχρι την Τρίτη 12 Ιουνίου . Από τότε μας προκαλεί μόνο τρόμο και απόγνωση.

Σχεδόν προφητικά αναφέραμε  σε όλα τα μέχρι σήμερα υπομνήματά μας προς εσάς  «Η εγκατάλειψη του κτήματος έχει σαν συνέπεια και την παραγωγή μεγάλου όγκου ξερού χόρτου και ξερών κλαδιών σε όλη την έκταση, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς. Με την αξιοποίηση του κτήματος διασφαλίζεται  η προστασία του ακινήτου από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και κυρίως η προστασία του Θεραπευτηρίου  «Ο Άγιος Ανδρέας» και των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτό και  βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του ακινήτου.»

Δυστυχώς την Τρίτη 12 Ιουνίου, επιβεβαιωθήκαμε. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά ακριβώς στο κέντρο της απόστασης μεταξύ της κεντρικής πύλης και του ιδρύματος, σε σημείο όπου κάποτε υπήρχε ελαιώνας ενώ σήμερα είναι πνιγμένο από θάμνους και χόρτα και όπου αυθαίρετα εγκατέστησε τις κυψέλες του κάποιος μελισσοκόμος στη δραστηριότητα του οποίου αποδίδει ανεπίσημα μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία το αίτιο της πυρκαγιάς. Η φωτιά   περιέζωσε το ίδρυμα και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού των 30 παιδιών που  φιλοξενούνται στη δομή. Ευτυχώς τα παιδιά μεταφέρθηκαν με μεγάλη δυσκολία μεν, λόγω των κινητικών και νοητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά εγκαίρως, ενώ η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική με την συνδρομή  του πυροσβεστικού στόλου που διαθέτει ο Δήμος της Ρόδου.

Κατανοείτε βέβαια από τα παραπάνω ότι η μέχρι σήμερα καθυστέρηση, αδιαφορία, αμέλεια  για την λύση του προβλήματος καθώς και η επανεξέταση τάχαμου του αιτήματος λόγω του θεωρητικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για δικό της αίτημα παραχώρησης,  έπαψε πλέον να είναι γραφική, αθώα και ενδεικτική ενός δυσκίνητου Δημοσίου.
Είναι πλέον απλά και μόνο εγκληματική.

Μπροστά σε αυτό το συμβάν όλα τα άλλα επιχειρήματα που σας αναλύσαμε στα προηγούμενα υπομνήματά μας και αφορούν τη εξαιρετική θέση, την ιστορικότητα του χώρου και τις δυνατότητες  επιτυχημένης  αξιοποίησής του στον Πρωτογενή Τομέα, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Κύριε Υπουργέ

Με την ελπίδα ότι την επόμενη φορά θα σταθούμε το ίδιο τυχεροί, γιατί περί τύχης πρόκειται όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά που δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενα, σας επισημαίνουμε ότι τα χρονικά μας όρια έχουν εκλείψει, χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και δράσεις για να μην θρηνήσουμε θύματα στο μέλλον. Γιατί φυσικά τότε καμία σημασία δεν θα έχει η οποιαδήποτε ανάληψη ευθυνών.

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

 ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ ΦΩΤΗΣ

 

 

NO COMMENTS