Υπό τον κίνδυνο της έξωσης από τα καταστήματα τα οποία μισθώνουν από το Δήμο Ρόδου βρίσκονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς.
Στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για να εισπραχθούν τα μισθώματα αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου χθες ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Δήμος Μουτάφης.
Η ανανέωση των συμβάσεων για τα δημοτικά καταστήματα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Η εισήγηση που είχα ετοιμάσει έγινε δεκτή από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Άμεσα θα γίνει ταυτοποίηση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να καθοριστούν τα μισθώματα σε εφαρμογή του νόμου. Θα δοθεί μετά προθεσμία στους επιχειρηματίες για να τακτοποιήσουν τις οφειλές που είχαν μέχρι και τον Απρίλιο του 2014. Θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβολαίων για εκείνους που θα είναι συνεπείς. Όσοι δεν ανταποκριθούν είτε θα αφήσουν τα καταστήματα ή θα εκδώσουμε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής τους. Χαίρομαι γιατί μπήκε σε μια σειρά το νομικό καθεστώς για τις μισθώσεις του Δήμου», δήλωσε ο κ. Δήμος Μουτάφης.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος τόνισε πως το επόμενο καλοκαίρι το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο σχετικά με το κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς.
«Την επόμενη σεζόν το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο για το κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς. Θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοί είναι οι ενοικιαστές και το ύψος των μισθωμάτων που πληρώνουν. Και το νομικό καθεστώς θα είναι ξεκάθαρο. Επιδιώκουμε να έχει ο Δήμος τα έσοδα που πρέπει από τα καταστήματα που μισθώνει», δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ενοικιαστών που δεν θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ο κ. Μουτάφης δήλωσε:
«Οσοι δεν πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν θα εξωσθούν. Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι άλλο. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν συμβόλαια. Δεν θα δεχθούμε διακανονισμούς. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Αν δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. Όσοι δεν θα διαθέτουν συμβόλαια θα θεωρούνται καταληψίες».
Ο κ. Μουτάφης ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Ρόδου ξεκίνησε τις ενέργειες για την είσπραξη των οφειλομένων.
«Έχουν κατασχεθεί και ΑΦΜ επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς. Ο Δήμος Ρόδου διεκδικεί δυναμικά τα χρήματα που του οφείλονται. Είναι καθήκον μας να πράξουμε όσα πρέπει. Τα μισθώματα θα διεκδικηθούν», δήλωσε ο κ. Μουτάφης και πρόσθεσε πως δεν είναι προαπαιτούμενο για την σύναψη των νέων συμβάσεων η καταβολή των μισθωμάτων από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τώρα.
«Ο Δήμος θα κινήσει τις διαδικασίες για να εισπράξει όσα χρήματα οφείλονται. Θα απαιτηθούν και τα υπόλοιπα χρήματα. Όσο έχω την ευθύνη εγώ δεν θα δέχομαι να δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα επιχειρηματίες που δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που παρουσιάζει το κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς, ο κ. Μουτάφης δήλωσε:
«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της Νέας Αγοράς δεν έχω αρμοδιότητα. Πρέπει να αποσυνδέσουμε το νομικό καθεστώς με τις μισθώσεις από την κατάσταση του ακινήτου. Εγώ θέλω να παραδώσω φάκελο που να περιέχει σωστά μισθωτήρια συμβόλαια με όρους που θα τηρούνται στο έπακρο. Για μένα έχει σημασία η νομική δουλειά που θα πρέπει να γίνει».
Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Γιάννης Κοψιάς είχε χαρακτηρίσει το κτιριακό συγκρότημα ως «τρώγλη».
«Το ζήτημα των μισθώσεων είναι ανεξάρτητο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα. Εδώ και πολλά χρόνια οι μισθώσεις ανανεώνονταν ανά δεκαετία και φθάσαμε σε άσχημο σημείο. Να δοκιμάσουμε και τις βραχείες μισθώσεις. Την ευθύνη για τις εργασίες επισκευών έχουν οι Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Μεσαιωνικής Πόλης», εξήγησε ο κ. Μουτάφης και πρόσθεσε πως το ζήτημα με τις μισθώσεις αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Σε ερώτηση αν θα αυξηθούν τα μισθώματα, ο κ. Μουτάφης δήλωσε:
«Θα αυξηθούν ελάχιστα. Αυτό θα είναι προς όφελος του Δήμου. Δεν θα υπάρξει αύξηση που να μην δικαιολογείται από την εμπορική κίνηση των καταστημάτων».
Σχετικά με τη χρήση των καταστημάτων, ο κ. Μουτάφης δήλωσε πως αυτές καθορίζονται από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.
«Εμείς ενοικιάζουμε τα καταστήματα. Υπάρχει και υπηρεσία που έχει την εποπτεία των ακινήτων».
Σε ερώτηση αν υπάρχει ρήτρα συνέπειας για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς ο κ. Μουτάφης δήλωσε:
«Δεν θέλω καν να υπάρχει αυτός ο όρος. Είναι αυτονόητο πως θα είναι συνεπείς. Αλίμονο αν φθάσουμε στο σημείο να βάλουμε όρους για την πληρωμή των μισθωμάτων. Όποιοι ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους και μετά από λίγο καιρό αρχίσουν να μην πληρώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου».

Πηγή:www.dimokratiki.gr

NO COMMENTS