Σε λειτουργία τέθηκε ξανά, σήμερα (Παρασκευή), ο λειοτεμαχιστής του Δήμου Ρόδου, που βρίσκεται στο ΧΥΤΑ Β. Ρόδου και ήταν ανενεργός για πολλά χρόνια.

Το εν λόγω μηχάνημα μπορεί να τεμαχίσει ογκώδη αντικείμενα (όπως στρώματα) με δυνατότητα επεξεργασίας τουλάχιστον 25 τόνων οικιακών αποβλήτων ανά ώρα λειτουργίας. Η προμήθεια έγινε από τον πρώην Δήμο Καλλιθέας τον Ιούνιο του 2010 και με τη συνένωση των Δήμων της Ρόδου, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου. Ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στη λειτουργία του ΧΥΤΑ αφού μπορούσε να μειώσει στο 1/10 τον όγκο των ογκωδών αντικειμένων. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν προβλήματα κατά τη λειτουργία του με αποτέλεσμα να παραμείνει ανενεργός για μεγάλο διάστημα. Ευχαριστημένος με την εξέλιξη της επαναλειτουργίας του μηχανήματος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλός «Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων» Μιχάλης Σταυρής δήλωσε: «Με την καθοριστική συνδρομή μηχανοτεχνιτών της Δ/νσης Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων του Δήμου Ρόδου, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία τα πιο πάνω προβλήματα και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να θέσουμε  ξανά  σε λειτουργία το εν λόγω μηχάνημα. Αν και υπήρχε η επιλογή να επισκευαστεί από εξωτερικό συνεργείο, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο κόστος, προτιμήσαμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις εφαρμόζοντας απλές και πρακτικές μεθόδους κάνοντας έτσι σημαντική οικονομία στο Δήμο Ρόδου».

Ο Αντιδήμαρχος «Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων» Μιχάλης Παλαιολόγος συμπλήρωσε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι προσαρμόζοντας το διαθέσιμο «μηχάνημα – μαγνήτη» θα είναι δυνατός ο διαχωρισμός του σιδήρου από τα επεξεργασμένα απόβλητα και στη συνέχεια η προώθηση του σιδήρου προς πώληση σε εταιρεία ανακύκλωσης, που θα επιλεγεί μετά από διαγωνισμό. Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και παράλληλα αυξάνουμε τα έσοδα του Δήμου μας».

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου, αποτελεί καίριο άξονα του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής. Αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες του Δήμου, προς όφελος των πολιτών μας. Θέτουμε σε λειτουργία νέες δομές και ειδικά στον τομέα του περιβάλλοντος με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης, τη λειτουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, η Ρόδος γίνεται μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη».

NO COMMENTS