Μουσεία

1. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Βυζαντινό Μουσείο)

Ανηφορίζοντας την οδό Ιπποτών στο τέρμα δεξιά, βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Απέναντι από το παλάτι και ανάμεσα σε λείψανα διαφόρων ιστορικών περιόδων, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου.

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου, εκεί που αρχικά βρισκόταν ο ναός του Θεού Ήλιου. Στην ίδια θέση τον 7ο αιώνα υπήρχε ένα βυζαντινό παλάτι και στη συνέχεια τον 14ο αιώνα, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννου κατασκεύασαν το παλάτι ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και ως διοικητικό κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το 1856 από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στα υπόγεια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη.

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια από τους Ιταλούς το 1940. Το 1988 φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ο.Κ. Κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις και σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241365270

Έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου: https://etickets.tap.gr/webengines/tap_b2c/english/tap.exe?PM=P1

 2. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου
Το κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών άρχισε να κτίζεται το 1440 και ολοκληρώθηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο d’ Aubusson (1476 – 1503).
Αυτό το μνημειώδες και βιοκλιματικά σχεδιασμένο κτίριο στεγάζει τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, στο οποίο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορα σημεία της Ρόδου και των γύρω νησιών.

ΔιεύθυνσηΟδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, 85131 Ρόδος
Τηλέφωνο: 2241365256

3. Ναός Παναγιάς του Κάστρου

Ο αρχικός πυρήνας του κτιρίου οικοδομήθηκε πιθανότατα κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. Μετά την κατάληψη της Ρόδου από τους Ιωαννίτες ιππότες, μεταξύ των ετών 1319 και 1334, η βυζαντινή εκκλησία μετασκευάστηκε σε γοτθική βασιλική, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος (Εντερούμ Τζαμί).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241365256

4. Κοσμητική Συλλογή

Η Κοσμητική Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από την Εθνογραφική Συλλογή των Ιταλών, από το Λαογραφικό Αρχείο της Δωδεκανήσου και από δωρεές, ανασκαφές και κατασχέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου. Αποτελεί έκφραση της καλαισθησίας των κατοίκων των νησιών κατά τους νεότερους χρόνους.

Η Συλλογή περιλαμβάνει ενδυμασίες, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και αντικείμενα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Ανάμεσά τους βρίσκονται δείγματα της κεραμικής της Νίκαιας (16ος έως 19ος αιώνας), πιάτα από αρμένικα σπίτια της Κιουτάχειας, στάμνες με πλαστικό ανθρωπόμορφο ή τερατόμορφο διάκοσμο, δείγματα ντόπιας κεραμικής από χωριά της Ρόδου και κεραμικά ευρωπαϊκής προέλευσης του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και ξυλόγλυπτα αντικείμενα.

Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν οι παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της Σύμης, της Αστυπάλαιας, του Έμπωνα Ρόδου, της Καρπάθου, της Νισύρου, της Τήλου και της Χάλκης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας2241365247

5. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Περιλαμβάνει συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής που εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, πολλά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα. Οι συλλογές περιγράφουν την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία εκατό χρόνια. Περιλαμβάνει οργάνωση εκθέσεων νεοελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα με πανελλήνιο ή διεθνές βεληνεκές, εικαστικές επεμβάσεις πρωτοποριακού χαρακτήρα, εκθέσεις επιφανών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ιστορικά ντοκουμέντα και άλλα και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών δωδεκανησιακής καταγωγής (http://www.mgamuseum.gr).
Χωροθετείται σε τέσσερα κτίρια:
Νεστορίδειο Μέλαθρον
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241043780
 
Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου Μελάθρου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241025780

Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου
Κλειστά λόγω ανακαίνισης

Διεύθυνση: Πλατεία Σύμης 2 –  Είσοδος Μεσαιωνικής Πόλης, 85131 Ρόδος

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241023766 και 2241036646
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – Παλιό Συσσίτιο
Διεύθυνση: Σωκράτους 179 – Μεσαιωνική Πόλη, 85131 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241036646

6. Το Ενυδρείο της Ρόδου ή Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το έτος 1934. Το 1937 άρχισε να λειτουργεί ως ερευνητική μονάδα με την ονομασία Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου (Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi). Από το 1947, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, λειτούργησε υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών ως Υδροβιολογικό Ινστιτούτο. Από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο και μουσείο με την ονομασία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και ως ερευνητική μονάδα στη Μεσόγειο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241027308
Website: www.hcmr.gr
7. Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης
Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στο Μπούργκο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Κτίστηκε το 1391-92, επί μεγάλου Μαγίστρου Heredia, από τον Ιταλό Domenico d’ Allemagna, Αμιράλη του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Στο ιδρυτικό συμβόλαιο του Ξενώνα το 1391 αναγράφεται ότι ιδρύθηκε στο βούργο της Ρόδου, κοντά στα τείχη στην πύλη που οδηγούσε στο μώλο και ήδη το 1465 ονομαζόταν πύλη της Αγίας Αικατερίνης. Η θέση του κτιρίου ήταν περίοπτη, αφού προβάλλεται στον άξονα της εμπορικής πλατείας, όπου τοποθετήθηκαν και τα οικόσημα του 1516. Ο Ξενώνας, που προοριζόταν μόνο για διακεκριμένους επισκέπτες της Ρόδου, χρησιμοποιείται ήδη από το 1394 – 95, οπότε περιγράφεται από τον ταξιδιώτη Niccole de Martoni ως ωραίος και λαμπρός, με πολλά και όμορφα δωμάτια με πολλά και καλά κρεβάτια.
Στον ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης λειτουργούν εκθεσιακοί χώρος στους οποίους εκτίθεται οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, μία αναπαράσταση υπνοδωματίου της Ιπποτικής εποχής και αρχαία που βρέθηκαν στη γύρο περιοχή.
Διεύθυνση: Θησέως & Εβραίων Μαρτύρων, 85131, Μεσαιωνική πόλη, Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας:  2241030960 και  2241365200
Είσοδος Ελεύθερη

8. Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου

To Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου ξεκίνησε το 1997. Εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Μουσείο και ιδρυτής είναι ο Αρών Χασών δικηγόρος από το Λος Άντζελες και Ροδίτης τρίτης γενιάς. Παρατήρησε την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνία αλλά και των επισκεπτών του νησιού, για τη μοναδική ιστορία της Κοινότητας αλλά και για τη μοναδική απομένουσα Συναγωγή Kahal Shalom. Έτσι σαν πρώτο βήμα τον Οκτώβριο 1997, με δική του πρωτοβουλία και χρηματοδότηση, άνοιξε τις πόρτες της μια έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο δίπλα στη Συναγωγή όπου ήταν παλιά ο γυναικωνίτης.

Συγχρόνως ίδρυσε το ίδρυμα Rhodes Historical Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα για την προώθηση αυτού του στόχου και άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφικό, ιστορικό υλικό αλλά και αντικείμενα από τη Ρόδο από Ροδίτες του εξωτερικού αλλά και από διάφορες άλλες πηγές από όλο τον κόσμο καθώς δωρεές για τη συνέχιση του σκοπού.

Επίσης δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να είναι μια πηγή πληροφοριών για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία των Εβραίων της Ρόδου καθώς και για εκείνους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο. Σιγά σιγά με την δραστηριοποίηση και την οικονομική συμβολή της Κοινότητας και μεμονωμένων δωρητών το Μουσείο επεκτάθηκε , τριπλασίασε την έκτασή του και μετά τις επισκευές το 2006 ξανάνοιξε ανανεωμένο με παρουσίαση πολλών ενδιαφερόντων εκθεμάτων.

Διεύθυνση: Συμμίου & Δωσιάδου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδο, δίπλα στη Συναγωγή Kahal Shalom στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241022364
Website: www.jewishrhodes.org , www.rhodesjewishmuseum.org

9. Το μουσείο της μέλισσας

Το μοναδικό Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας στην Ελλάδα δίνει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να γνωρίσει από κοντά το θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο και τη διαδικασία επεξεργασίας του μελιού.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241048200
Website: www.mel.gr
10. Ροδίτικο Σπίτι 
Αναπαράσταση του παραδοσιακού ροδίτικου σπιτιού. Στους χώρους του πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, η αναβίωση του Κλήδονα.
Διεύθυνση: Ηπείρου και Πίνδου 1, 85131 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6979252672
Είσοδος Ελεύθερη
11.  Διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι Κοσκινού
Ο παραδοσιακός οικισμός Κοσκινού αποτελείται από σπίτια με πολύχρωμες προσόψεις, όμορφες αυλές με το χαρακτηριστικό ροδίτικο χοχλακάκι και την παραδοσιακή εσωτερική του διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους. Βρίσκεται στο χωριό Κοσκινού. Το διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο του χωριού Κοσκινού αναβιώνει την παράδοση, την τέχνη και την αρχοντιά των ανθρώπων του χωριού. Η εσωτερική διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους γοητεύει τους επισκέπτες.
Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου – Κοσκινού, 85131 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241062205 , 2241009587 και 6941511249
12.  Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας (Παλυχρόνη Σταματιάδη)

Φιλοξενεί ορυκτά και απολιθώματα από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο όπως τα ορυκτά του Λαυρίου και πολλά χαλκούχα και μολυβδούχα ορυκτά, πετρώματα, απολιθωμένους κορμούς δέντρων και απολιθωμένα φυτά. Σε ξεχωριστές προθήκες βρίσκονται οργανισμοί παλαιότερων εποχών και απολιθωμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί.
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλειδών 33 – Ιαλυσός, 85101 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241090201 και 6975595865
Website: www.geomuseum.gr/

13. Artistic Village (Μουσείο Κεραμικής Τέχνης)

Artistic Village Contemporary Art είναι μια γκαλερί τέχνης και ένα Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και λειτουργεί από το 1984, με δημιουργό τον Νικόλα Ι. Συμιακό. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όμορφου νησιού της Ρόδου, 23 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ρόδου. Η πρόσβαση είναι εύκολη από οποιοδήποτε σημείο της πόλης μέσο της περιφερειακής εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου. O αερολιμένας Διαγόρας της Ρόδου απέχει μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο, όσο περίπου και το κέντρο (η πόλη) της Ρόδου καθώς επίσης και το λιμάνι. Θα το βρείτε ανάμεσα στην κωμόπολη Αφάντου και τη γνωστή τουριστική περιοχή των Κολυμπίων. Άνετος χώρος στάθμευσης και εξωτερικά σημεία ξεκούρασης και ανάπαυσης, σε ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, είναι μόνο μερικές από της ανέσεις που προσφέρει το Artistic Village στον κάθε επισκέπτη.

Στο φιλόξενο εκθεσιακό χώρο με εμβαδόν 600 τ.μ., οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πρωτοποριακά έργα τέχνης, διακοσμητικά, γλυπτά, ειδικές κατασκευές και συνθέσεις, φτιαγμένα από πηλό, γυαλί, ξύλο, μπρούντζο, σίδηρο, αλουμίνιο και άλλα υλικά. Το Artistic Village περιλαμβάνει επίσης μία αίθουσα ζωγραφικής, ένα εργαστήρι 200 τ.μ. και ένα ανοικτό Μουσείο Κεραμικής Τέχνης.

Το Μουσείο είναι ένας ανοικτός εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στο χώρο του Artistic Village. Είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού από την αρχή μέχρι σήμερα. Στο Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πρώτα το εργαστήριο, όπου εκεί μέσα είναι ο χώρος όπου δουλεύει ο τεχνίτης. Το εργαστήρι θα πρέπει να έχει άφθονο χώρο έτσι ώστε ο καλλιτέχνης να δουλεύει με άνεση τον τροχό στη γωνία του εργαστηρίου. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε τα διάφορα είδη πηλού που χρησιμοποιούνται στη Ρόδο, καθώς και τα εργαλεία, τα καμίνια και τη διαδικασία με την οποία το χώμα γίνεται λάσπη και έπειτα πηλός. Το Μουσείο παρουσιάζει επίσης την ισχυρή σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κεραμικών. Τα κεραμικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το ταξίδι της ζωής, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ρόδο. Συμμετέχουν στα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα νοικοκυριά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από τα εκθέματα του Μουσείου.

Διεύθυνση: 23º χιλ. Λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου, Ρόδος 85103
Τηλέφωνο: 22410 52038
Website: www.artisticvillage.gr
Ελεύθερη Είσοδος

14. Μουσείο αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Το όραμα του Μουσείου είναι να προβάλλει το τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας. Το μουσείο μελετά, αναδεικνύει και παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια ύψιστης σημασίας αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: την τεχνολογία, ο πρωταρχικός ρόλος της οποίας είναι αδιαμφισβήτητος στην ανάπτυξη και άνθιση οποιουδήποτε πολιτισμού, πόσο μάλλον του αρχαιοελληνικού, ο οποίος έδωσε στην ανθρωπότητα απαράμιλλα δημιουργήματα που όλοι γνωρίζουμε και θαυμάζουμε – από τον Υπολογιστικό Μηχανισμό των Αντικυθήρων έως τον Παρθενώνα.

Διεύθυνση: Ακτή Σαχτούρη 11, Παλαιά Πόλη, Θαλασσινή Πύλη, 85131 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944568208
Website: https://www.facebook.com/RhodesKotsanasmuseum/about
Email: kolonagate@gmail.com

15. Μουσείο Παιχνιδιών

Το Μουσείο Παιχνιδιών της Ρόδου είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα για τα παιδιά στο νησί. Βρίσκεται έξω από το χωριό Αρχίπολη, σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και πευκοδάση. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει παιχνίδια και επιτραπέζια παιχνίδια, όλα κατασκευασμένα στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1990.
Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με μπαταρίες με χαρούμενα χρώματα, ξύλινα παζλ, σετ με τρενάκια, κούκλες και ελληνικά σετ πλεϊμομπίλ. Στο υπόγειο του κτιρίου, υπάρχει η αίθουσα ηλεκτρονικών παιχνιδιών του Μουσείου Παιχνιδιών της Ρόδου, που διαθέτει vintage μηχανές σε κατάσταση λειτουργίας και είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες για να παίξουν αφού δουν τις κύριες συλλογές.
Το μουσείο διαθέτει ένα κατάστημα δώρων που πωλεί όλα τα είδη παιχνιδιών και αναμνηστικών, μια εξωτερική παιδική χαρά και μια βεράντα για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τη θέα.

Διεύθυνση: Αρχίπολη, 85106 Ρόδος
Website: https://www.toymuseum.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6985702210

16. Το Πολιτισμικό και Γεωλογικό Μέλαθρο Ρόδου

Το Πολιτισμικό και Γεωλογικό Μέλαθρο Ρόδου, στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο με κίονες Ιωνικού ρυθμού και αετώματα. Εμπνευστής του είναι ο Σπύρος Κατσούρης, ένας αξιόλογος άνθρωπος που από μικρός οραματιζόταν την ίδρυση ενός τέτοιου χώρου. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε μετά από 10 έτη. Σκοπός του ιδρυτή ήταν να προάγει τον πολιτισμό και παράλληλα ο χώρος να αποτελέσει χώρο διδαχής μαθητών και φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν γεωλογία-ορυκτολογία και πολιτισμό. Το ισόγειο του κτηρίου στεγάζει το πολιτιστικό τμήμα με εκθέματα που περιλαμβάνουν ψηφιδογραφίες, οροφογραφίες, πίνακες, έπιπλα και βιβλία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στο πρώτο όροφο στεγάζεται το λαογραφικό τμήμα που περιλαμβάνει πινακοθήκη και βιβλιοθήκη, ενώ στο υπόγειο βρίσκεται το γεωλογικό-ορυκτολογικό-ζωολογικό-υδροβιολογικό τμήμα με πετρώματα από όλο το Αιγαίο καθώς, απολιθώματα χλωρίδας και πανίδας εκατομμυρίων ετών και ορυκτά του εξωτερικού.

Το Μέλαθρο αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες. Βρίσκεται 7 περίπου χιλιόμετρα από τη πόλη της Ρόδου με κατεύθυνση τη Λίνδο και είναι ανοικτό στο κοινό. Η είσοδος και η ξενάγηση είναι δωρεάν. Το Πολιτισμικό και Γεωλογικό Μέλαθρο Ρόδου έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Unesco για τη προσφορά του στο πολιτισμό.

Διεύθυνση: Ν. Βρεττάκου 17-Ασγούρου, 85131 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2241061285 και 6934897836

17. Πάρκο Τέχνης

Το πάρκο τέχνης είναι μια μη κερδοσκοπική γκαλερί τέχνης, φωτογραφίας, γλυπτικής και μουσικής. Το πάρκο άνοιξε για πρώτη φορά το Μάιο του 2006, με επικεφαλής τον Δάμων Παπακιριάκου, καλλιτέχνη, γλύπτη και μουσικό και τη σύζυγό του Emily, καθηγήτρια Αγγλικών.
Το Πάρκο Τέχνης δεν είναι μόνο εκθεσιακός χώρος, αλλά και χώρος εργασίας: οι καλλιτέχνες που έρχονται στη Ρόδο μπορούν να έχουν δικό τους χώρο στα υπαίθρια εργαστήρια, όπου μπορούν να δημιουργήσουν την τέχνη τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα του Πάρκου παρέχεται μόνο από φωτοβολταϊκά, καθώς η ηλιακή ενέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον. Το Art Park βρίσκεται στην Αρχιπόλη, μια ειδυλλιακή περιοχή της Ρόδου κοντά στο δάσος.

Διεύθυνση: 85104 Αρχίπολη, Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972815547
Website: https://www.facebook.com/artparkrhodes

18. Λαογραφικό Μουσείο Αρχαγγέλου

Το λαογραφικό μουσείο Αρχαγγέλου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι που κτίστηκε τη δεκαετία του 1860. Αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία της οικογένειας και είναι μη κερδοσκοπικό, μιας και τα έσοδα προορίζονται για την απόκτηση νέων εκθεμάτων. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη πλούσια τοπική ιστορία του Αρχαγγέλου, καθώς και τα έργα αγγειοπλαστικής, της κατ εξοχήν χαρακτηριστικής τέχνης του χωριού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Όλα τα αντικείμενα και οι φορεσιές, είναι αυθεντικά από τον 18ο μέχρι και τον 20ό αιώνα. Ο χώρος του σπιτιού είναι στολισμένος σύμφωνα με το έθιμο με όλα τα τοπικά υφαντά και τα κεραμικά. Στον επισκέπτη γίνεται ξενάγηση για την αρχιτεκτονική του σπιτιού, τα αντικείμενα και δίνονται λεπτομέρειες για τις τεχνικές κατασκευής τους.

Διεύθυνση: Οδός Αγίου Αντωνίου , Αρχάγγελος, Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6938047639
Website: https://www.facebook.com/Archangelosfolkmuseum?locale=el_GR