Στη Ρόδο βρέθηκε όλη την εβδομάδα ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών αρχιτεκτονικής της φημισμένης Αρχιτεκτονικής Ακαδημίας των Παρισίων για τρίτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, συνοδευόμενοι από τη συντονίστρια του προγράμματος και ειδική σε θέματα αναστήλωσης μνημείων καθηγήτριας Μaie Κitamura, αλλά και του διεθνούς φήμης καθηγητή ειδικού σε θέματα πρόληψης φυσικών καταστροφών Boris Weliachew.

Πρόκειται για μια ακαδημαϊκή διαδικασία που πλέον γίνεται θεσμός και οργανώνεται με επιτυχία με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, της Επίτημης Προξένου της Γαλλίας Αλίκης Μοσχή, αλλά και του Αρχιτέκτονα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου Γιώργου Ντέλλα.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να μελετηθούν κτίρια σημαντικού αρχιτεκτονικού πλούτου της Ρόδου, ώστε να προταθούν λύσεις για τη βιώσιμη αναστήλωση και εκμετάλλευσή τους, προστατεύοντας τα παράλληλα από το περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές.

Η ετήσια επίσκεψη του Τμήματος στη Ρόδο αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο του νησιού σε θέματα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το πλούσιο αρχιτεκτονικό δυναμικό, ενώ αποτελεί οδηγό για ανάλογες πρωτοβουλίες που μπορούν να προσφέρουν ποικιλοτρόπως στην τοπική κοινωνία, τόσο με το παραγόμενο αποτέλεσμα αλλά και προωθώντας μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Τη Δευτέρα, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου, της Αντιδημάρχου Τουρισμού Μαρίζας Χατζηλαζάρου, του Προέδρου της ΔΕΡΜΑΕ Γιώργου Κακκούλη, της κας. Μοσχή, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ευγένιου Κορναρόπουλου, του Προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Γλυνού, του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Γιώργου Σκιαδόπουλου, του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων  Γιώργου Καρυδάκη και των αλλά και του κου Γ. Ντέλλα και της κας Αικ. Μανούσου-Ντέλλα, έγινε η παρουσίαση του πλάνου των εργασιών των φοιτητών. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος συνόδευσε το κλιμάκιο των φοιτητών με τους καθηγητές προκειμένου να επισκεφτούν διαδοχικά το Εθνικό Θέατρο, τα Παλαιά Σφαγεία, αλλά και το κατάλυμα της Γαλλίας, με τα δυο τελευταία κτίρια να είναι και αυτά που θα αποτελούσαν θέμα των εργασιών.

Την Τρίτη ο κος. Weliachew παρέδωσε ανοιχτή διάλεξη σχετικά με τις φυσικές καταστροφές, και πως επηρεάζονται τα μνημεία αλλά και τα κτίρια ιστορικής σημασίας, προτείνοντας τρόπους θωράκισης της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Την Τετάρτη ο Δήμαρχος, οι φοιτητές και οι καθηγητές τους, συνοδευόμενοι από την κα. Μοσχή και τον Ειδικό Συμβούλο του Δημάρχου σε θέματα διαχείρισης κρίσεων Νίκο Θαρρενό, επισκέφτηκαν τα σημαντικά μνημεία στη Δυτική Πλευρά της Ρόδου, το Σανατόριο της Ελεούσας, τα Ξενοδοχεία Έλαφος και Ελαφίνα, καθώς και τη Βίλλα de Vecchi. Οι καθηγητές έμειναν εντυπωσιασμένοι από αυτά, δεσμευόμενοι ότι θέμα των επόμενων επισκέψεων θα είναι η ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Ο κος. Weliachew με τον κο. Θαρρενό μετέβηκαν έπειτα από αίτημα του Δημάρχου Ρόδου στη Σύμη προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις τελευταίες σφοδρές βροχοπτώσεις.

Την Παρασκευή στο Κατάλυμα της Γαλλίας με τη φιλοξενία της κας. Μοσχή, παρουσία της κας. Χατζηλαζάρου και του κου. Κορναρόπουλου, έγινε η αρχική παρουσίαση των προτάσεων των φοιτητών για την ανάπλαση τόσο των Παλαιών Σφαγείων, όσο και του Καταλύματος. Παρουσιάστηκαν τρεις διαφορετικές προτάσεις για την κάθε περίπτωση, με κοινό χαρακτηριστικό το σεβασμό στην ιστορία του κάθε κτιρίου, την αρμονική ένταξη στο ευρύτερο περιβάλλον, αλλά και τη βιωσιμότητα των λύσεων προκειμένου να γίνουν εκμεταλλεύσιμα, χρηστικά, και ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία. Η ομάδα των φοιτητών με την υποστήριξη των καθηγητών τους θα επεξεργαστούν περαιτέρω τα στοιχεία που έχουν και θα αποστείλουν στο Δήμο Ρόδου τις τελικές τους προτάσεις.

NO COMMENTS